Tidligere Mossad-sjef innrømmer Lillehammer-drap

Åstedsbefaring i Lillehammer. Her ble den uskyldige mannen, Ahmed Bouchiki, drept i 1973. Nå innrømmer endelig Israel at de sto bak drapet. Foto: Ntb scanpix
Åstedsbefaring i Lillehammer. Her ble den uskyldige mannen, Ahmed Bouchiki, drept i 1973. Nå innrømmer endelig Israel at de sto bak drapet. Foto: Ntb scanpix

Tidligere sjef i den israelske e-tjeneste, Mossad Mike Hariri, har innrømmet at Israel sto bak drapet på den uskyldige mannen Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lillehammer-drapet

*Lørdag 21. juli 1973 ble den 30 år gamle marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki skutt og drept på åpen gate i Lillehammer. Drapet var den første terrorhandlingen på norsk jord i regi av en utenlandsk etterretningstjeneste.

*Påtalemyndighetens håndtering – under tykke lag av hemmelighold – har bidratt til et vell av beskyldninger og spekulasjoner. Kritikken gikk først og fremst utover riksadvokatembetet og norsk etterretningstjeneste.

*Etterforskningen er flere ganger gjenopptatt og gjennomgått. Da regjeringen i november 1998 oppnevnte Gjeseth-utvalget til å granske saken, var det i håp om et endelig og klart svar på om norske myndigheter eller personer på noen måte var involvert i Bouchiki-drapet. Halvannet år tidligere ble norsk etterretnings- og overvåkingstjeneste frikjent for delaktighet i drapsaksjonen av Lundkommisjonen, Stortingets granskningskommisjon for de hemmelige tjenester.

*Gjeseth-utvalget hadde også som mandat å finne ut om opplysninger ble holdt tilbake for justisministrene Else Bugge Fougner og Grete Faremo, slik at disse feilinformerte Stortinget om de faktiske forhold i 1990 og 1993.

*Israelske etterretningsagenter hadde forvekslet Bouchiki med palestineren Ali Salame, som Israel mistenkte for å stå bak drapet på israelske atleter under OL i München i 1972.

*I april 2014 innrømte tidligere sjef for Mossad at etterretningsorganisasjonen hadde stått bak drapet, i et intervju med en israelsk avis.(©NTB)

Hariri omtaler drapet som hans største profesjonelle tabbe, skriver Dagsavisen.

Den 21. juli 1973 var den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på vei hjem fra kino da han ble skutt av israelske agenter.

Sju agenter fra den israelske etterretningstjenesten mente de hadde gjenkjent Bouchiki som Ali Salame, en palestiner som var mistenkt for å stå bak drapene på israelske atleter under OL i München i 1972.

«Var en tabbe»

Mossad-sjefen mener hele operasjonen var en tabbe, blant annet fordi de valgte ut agenter som kunne norsk, men som fortsatt var under opplæring

– Vi gjorde en dobbelt tabbe på Lillehammer. For det første var det en feilidentifikasjon. Dernest var det en feil i tilbaketrekkingen. I stedet for å kaste nøklene til leiebilen, leverte de dem tilbake. Norsk politi ventet ved leiekontoret, sa den tidligere sjefen for Mossad i et intervju med den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Drapet førte til en krise i forholdet mellom Norge og Israel, og flere av agentene ble idømt fengselsstraffer i Norge.

Påtalemyndighetens håndtering av saken fikk massiv kritikk for hemmelighold, og etterforskningen er flere ganger gjenopptatt og gjennomgått. (©NTB)

Personvernpolicy