Hollande utnevner ny statsminister

NY STATSMINISTER: Frankrikes tidligere innenriksminister Manuel Valls. (Foto: Charles Platiau/Reuters)
NY STATSMINISTER: Frankrikes tidligere innenriksminister Manuel Valls. (Foto: Charles Platiau/Reuters)

Frankrikes president François Hollande har utnevnt Manuel Valls til Frankrikes nye statsminister. I en fjernsynstale sier Hollande at landets offentlige finanser må settes i orden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utnevnelsen av Valls til Jean-Marc Ayraults etterfølger var lekket til pressen på forhånd og kom ikke som noen stor overraskelse. Ayraults kontor hadde på forhånd bekreftet hans avgang.

Skiftet av statsminister var blitt varslet som en mulig konsekvens av det dårlige resultatet Sosialistpartiet fikk i lokalvalget søndag.

I talen sa Hollande at han foreslår en solidaritetspakt som skal inneholde skattelettelser for arbeidere og andre lønnsmottakere. Han sa også at Frankrike må overtale EU til å ta hensyn til innsatsen for å skape vekst i økonomien og styrke konkurranseevnen.

– Jeg har hørt budskapet deres. Det er klart og tydelig. For lite forandring og for mye treghet. Ikke nok arbeidsplasser og derfor for høy arbeidsløshet. Ikke nok sosial rettferdighet og for mye skatt, sa Hollande.

– Dette budskapet er rettet mot meg personlig. Jeg må svare på det, fastslo presidenten.

Tapte 100 kommuner

Spekulasjonene om store endringer i regjeringen tiltok etter at Ayrault innrømmet at han og regjeringen er ansvarlig for katastroferesultatet. Sosialistpartiet har tapt rundt 100 kommuner til høyresiden i lokalvalget. Hollandes sosialister tapte makten i en rekke byer til sentrum-høyre-partiet UMP. Men valgets store vinner er det høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal front.

Før valget hadde partiet ingen borgermesterposter. Nå ligger Nasjonal front an til å få borgermestere i minst 14 byer, ifølge innenriksdepartementet.

Allerede foran lokalvalget er det spekulert på om et dårlig resultat ville få Hollande til å bytte ut Ayrault med den populære innenriksministeren, Manuel Valls.

En forklaring på at Nasjonal front gjorde det bra, er at frammøtet var på bare 62 prosent.

Les også: Flere tusen demonstrerte mot Frankrikes president

Ledighetstall

Nye, rekordhøye ledighetstall og irritasjon over at Hollande-regjeringen ikke har lykkes med å få økonomien på beina, regnes blant årsakene til at sosialdemokratene gjorde det dårlig allerede i første valgomgang forrige helg.

Hollande sliter med den dårligste oppslutningen noen fransk president noensinne har hatt. Presidenten endret kurs tidligere i år og skal snart legge fram en kuttpakke på 30 milliarder euro for å stimulere til økonomisk vekst. Nasjonalforsamlingen skal i midten av april stemme over «ansvarlighetspakten», som planen er døpt av Hollande.

Avstemningen over kuttpakken kan også bli et tillitsvotum til regjeringen. Men Hollande møter kraftig motstand fra venstrefløyen i partiet, som mener han må gå bort fra kuttene.

– Ignorer EU-krav

– Ikke vær redd for å gå bort ifra denne kursen. Nye jobber vil skapes ved en relansering av offentlige investeringer og forbruk, heter det i et brev fra venstresiden.

Gruppen ber videre Hollande avslutte frysen av lønninger i offentlig sektor og øke minstelønnen og pensjonene.

I brevet tar venstrefløyen til orde for å ignorere EUs regler om budsjettunderskudd. Frankrike skal om noen uker legge fram en plan for EU-kommisjonen, der de redegjør for hvordan budsjettunderskuddet skal reduserers.

Ferske tall viser at Frankrikes underskudd i fjor var på 4,3 prosent, 0,2 prosentpoeng høyere enn målsetting.

Personvernpolicy