USAs ambassadør går av etter feide med India

Nancy Powell er ferdig som USAs ambassadør i India. (Foto: Tsering Topgyal/AP)
Nancy Powell er ferdig som USAs ambassadør i India. (Foto: Tsering Topgyal/AP)

USAs ambassadør Nancy Powell reiser hjem fra India. Det skjer etter en bitter diplomatisk strid mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nancy Powell oppgir selv ingen grunn til beslutningen, men forteller i en kort uttalelse at avgangen har vært «planlagt i noe tid».

Avgangen kommer bare dager før valget i India, hvor det er ventet at hindunasjonalisten Narendra Modi vil seire og vinne regjeringsmakten. Modi, som har vært førsteminister i delstaten Gujarat siden 2001, er blitt nektet visum til USA på grunn sin håndtering av antimuslimske opptøyer i Gujarat i 2002 der mer enn 1.000 mennesker ble drept.

Les også: India bygger verdens høyeste statue

Powell møtte Modi i februar, men indiske medier skriver at hun skal ha vært skeptisk til møtet, og at hun skal ha argumentert mot en opphevelse av visumforbudet mot ham. I Washington har det imidlertid enighet om at forholdet til Modi må normaliseres, ettersom han etter alt å dømme vil bli Indias neste statsminister.

Forholdet mellom USA og India fikk også en knekk i desember da en indisk diplomat ble pågrepet i New York, mistenkt for underbetaling av ansatte. Diplomaten har nå fått reise hjem til India, men saken har gått videre i rettsvesenet i USA.

Powell overtok som ambassadør i India for bare to år siden, men har vært i utenrikstjenesten i hele 37 år.

Personvernpolicy