Tysk minister sammenligner Putin med Hitler

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sammenlignet mandag Russlands aksjoner mot Ukraina med Hitler-Tysklands aksjoner mot Tsjekkoslovakia. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sammenlignet mandag Russlands aksjoner mot Ukraina med Hitler-Tysklands aksjoner mot Tsjekkoslovakia. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sammenligner Russlands aksjoner mot Ukraina med Hitler-Tysklands okkupasjon av tysktalende deler av Tsjekkoslovakia i 1938.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Angela Merkel distanserte seg raskt fra Schäubles kommentarer. Han regnes ellers som en av tungvekterne i regjeringen med 16 års erfaring derfra.

– Vi vet alt om dette fra historien, sa Schäuble mandag da han snakket til en gruppe på rundt 50 studenter om Russlands overtakelse av Krim-halvøya.

– Dette er metodene som Hitler brukte for å overta Sudetland, fortsatte han.

Schäuble viste til at Adolf Hitler hadde lovet å beskytte det tyske mindretallet i Tsjekkoslovakia da Tyskland overtok Sudetland.

Les også: Putin ringte Obama for å diskutere Ukraina-krisen

Angela Merkel sa på en pressekonferanse der hun ble konfrontert med Schäubles uttalelse, at hun så på annekteringen av Krim som en enkeltstående sak og et brudd på folkeretten.

Til studentene tilføyde Schäuble at det ikke kan utelukkes en ytterligere alvorlig forverring av forholdet til Russland i månedene framover. Han trakk fram at det er stor frykt for Russland i de baltiske statene, i Polen og i Ungarn.

– De gjør i buksen, sa Schäuble for å klargjøre hvor stor frykten der er.

Les også: Putin overtar Ukrainas kampdelfiner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus