– Russland er skuffet over Norges holdning

– Vi er skuffet over Norges holdning, sier pressesekretær Petr Svirin ved landets ambassade i Norge til NTB. Foto: Ole Peder Giæver / ABC Nyheter.
– Vi er skuffet over Norges holdning, sier pressesekretær Petr Svirin ved landets ambassade i Norge til NTB. Foto: Ole Peder Giæver / ABC Nyheter.

Russland er skuffet over at Norge innstiller militært samarbeid, men vil ikke komme med noen motreaksjon, ifølge landets ambassade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er skuffet over Norges holdning, sier pressesekretær Petr Svirin ved landets ambassade i Norge til NTB.

– For oss er alt som før og ingenting endret, og vi er åpne og klare til å samarbeide videre. Men dette er en beslutning den norske regjeringen må ta, legger han til.

Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina er bakgrunnen for at Norge for en uke siden valgte å innstille alle planlagte, bilaterale, militære aktiviteter med Russland til utgangen av mai i år.

Reaksjonen mandag er den første fra russisk hold etter at beslutningen ble kjent.

Les også: Ukraina: – Russland vil ha oppløsning og ødeleggelse

Ikke sanksjoner

Forsvarsdepartementet bekreftet overfor NTB mandag at det foreløpig ikke har mottatt noen offisiell reaksjon fra Russland på beslutningen.

– Vi kommer ikke til å innføre negative tiltak, som sanksjoner, mot Norge. Grunnen er at vi ikke tror det fører noensteds hen, sier Svirin, og viser til et russisk ønske om dialog og samarbeid.

– Vi forstår ikke hvorfor situasjonen rundt Ukraina skal skade det tosidige forholdet mellom Norge og Russland, sier Svirin, som understreker at det må to parter til for å samarbeide.

Annekteringen av Krim har møtt bred fordømmelse i Vesten, som også har innført politiske og økonomiske straffetiltak mot Russland.

Les også: Sjokolademagnat seiler opp som favoritt i Ukraina

Innstilte samarbeid

Selv om regjeringen avlyser mange militære aktiviteter som var planlagt sammen med Russland, vil Norge fortsatt samarbeide med nabolandet i øst om fiskeriforvaltning, grenser, miljøspørsmål og atomsikkerhet.

Et besøk fra Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu og landets marinesjef, samt et russisk fartøybesøk til Oslo i mai, er blant aktivitetene som er avlyst.

– Vi innstiller en del av de aktivitetene som er i det bilaterale samarbeidet vi har militært med Russland, sa statsminister Erna Solberg (H).

I begynnelsen av mars ble den russiske ambassadøren i Norge, Vjatsjeslav Pavlovskij, innkalt til møte i Utenriksdepartementet for å høre Norges og NATOs fordømmelse av Russlands militære opptrapping på Krim.

Les også: Putin ringte Obama for å diskutere Ukraina-krisen

– Symbolsk

Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener det ville vært vanskelig for Norge å ta imot forsvarsminister Sjoigu rett etter hans besøk på Krim. Han avdramatiserer for øvrig de norske tiltakene på det militære området.

– Etter mine begreper er dette først og fremst en veldig symbolsk handling. Det kommer ikke til å ha noen direkte konsekvenser for verken Norge eller Russland, det er ikke snakk om noen store kontrakter som går i vasken, sa han til NTB sist uke.

Godzimirski tror det ville vært vrient for Norge å fortsette et militært, tosidig samarbeid med Russland slik situasjonen er nå. Han peker på at flere andre land også har innstilt dette samarbeidet.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy