Ukraina ber Russland feie for egen dør

USAs utenriksminister John Kerry tas imot av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til samtaler om Ukraina i den russiske ambassadørens residens i Paris. Foto: Jacquelyn Martin / Reuters / NTB scanpix
USAs utenriksminister John Kerry tas imot av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til samtaler om Ukraina i den russiske ambassadørens residens i Paris. Foto: Jacquelyn Martin / Reuters / NTB scanpix

Ukraina reagerer særdeles sterkt på Moskvas forslag om at Ukraina bør gjøres om til en føderal stat med omfattende selvstyre for russiskspråklige områder i øst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen vits i å preke for andre. Det er bedre å rydde i eget hus, heter det i en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet mandag.

Uttalelsen er en reaksjon på at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i et TV-intervju i helgen tok til orde for at Ukraina bør bli en føderal stat der landets russiskspråklige områder stort sett får styre seg selv.

Forslaget ble også lagt fram da Lavrov møtte sin amerikanske motpart John Kerry i Paris søndag.

Ukraina ber nå russerne styrke rettighetene til sine egne minoriteter.

– Hvorfor innfører ikke Russland føderalisme? Hvorfor gir de ikke mer makt til de nasjonale regionene i føderasjonen? Hvorfor innfører de ikke andre offisielle språk enn russisk, deriblant ukrainsk, som snakkes av millioner av russere? spør ukrainsk UD retorisk.

Les også: Sjokolademagnat seiler opp som favoritt i Ukraina

– Russisk aggresjon

Ukrainske myndigheter er også overbevist om at Russland i realiteten er helt uinteressert i en løsning på krisen.

– Under maskingeværenes løp søker denne aggressoren kun én ting: Ukrainas totale kapitulasjon, oppløsning og ødeleggelse, skriver utenriksdepartementet.

Under møtet med Lavrov fastholdt Kerry at beslutninger om hvordan Ukraina skal organisere seg, ikke kan tas over hodet på Ukrainas ledere.

– Vi vil ikke akseptere en vei framover hvor Ukrainas legitime regjering ikke sitter ved bordet. Prinsippet er klart. Ingen beslutninger om Ukraina uten Ukraina, sa Kerry.

Les også: Putin ringte Obama for å diskutere Ukraina-krisen

Han la også fram sin sterke bekymring for den russiske styrkeoppbyggingen langs grensen til Ukraina, som han mener har skapt et klima av frykt.

Russerne har hele tiden avvist at de planlegger å gå inn i Ukrainas østlige regioner, der et flertall av befolkningen snakker russisk, men vestlige land har ikke latt seg berolige.

Medvedev på Krim

Samtidig har Krim for første gang etter den russiske okkupasjonen og annekteringen fått besøk av en russisk leder.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev ankom mandag halvøya sammen med en rekke russiske ministre og statsråder.

Les også: Vil ha folke-avstemninger i hele Ukraina

Som for å understreke at Russland nå regner halvøya som en del av sitt territorium, holdt Medvedev regjeringsmøte i Simferopol, regionens administrative senter.

Der kunngjorde han at Krim skal gjøres attraktiv for investorer ved hjelp av lave skatter, og at Russland vil sørge for at både offentlig ansatte og pensjonister får mer å rutte med.

– Bra for alle

– Ikke en eneste innbygger på Krim, ikke en eneste innbygger i Sevastopol vil tape noe. De kan bare tjene på dette, sa Medvedev under møtet, som ble direktesendt på russisk fjernsyn. Han skulle i løpet av dagen også besøke havnebyen Sevastopol, der Russland har sin Svartehavsflåte.

I Kiev ble besøket beskrevet som en grov overtredelse av internasjonale regler for hvordan man bør opptre.

Ukrainas utenriksdepartement framholder at russiske ledere må be Ukraina om lov før de besøker det som er ukrainsk territorium.

Lavrov og Kerry ble under søndagens møte verken enige om hva som er årsaken til krisen eller hvordan den kan løses.

USA ønsker blant annet direkte samtaler mellom Ukraina og Russland, men det har Russland så langt avvist.

Russland ønsker på sin side en garanti for at Ukraina aldri blir medlem av NATO.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus