«Darth Vader» stiller som presidentkandidat i Ukraina

En av lederne for det ukrainske internettpartiet iført Darth Vader-kostyme fra Star Warsfilmene, sammen med andre aktivister utkledd som stormtropper, hilser folket på uavhengighetsplassen i Kiev. Arkivfoto fra desember 2012. Foto: Scanpix/AFP.
En av lederne for det ukrainske internettpartiet iført Darth Vader-kostyme fra Star Warsfilmene, sammen med andre aktivister utkledd som stormtropper, hilser folket på uavhengighetsplassen i Kiev. Arkivfoto fra desember 2012. Foto: Scanpix/AFP.

Mens landet kjemper mot «den mørke siden» annonserer den ikoniske filmskurken Darth Vader sitt kandidatur som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sith-herren sier han vil gjenopprette landets ære.

Vader, eller i det minste en anonym demonstrant utkledd som ham, ble ofte observert på uavhengighetsplassen i Kiev under vinterens demonstrasjoner, flankert av sine lojale stormtropper.

Han har nå blitt valgt som offisiell kandidat for det ukrainske internettpartiet, som har blitt kjent for sine teatralske stunt, melder AFP.

– Etter å ha vunnet den interne nominasjonsprosessen overlegent vil kamerat Vader være vårt partis kandidat, sier partiets leder Dmitrij Golubuv. Han har tilbragt tid i fengsel etter å ha blitt dømt for bruk av internett til kredittkortsvindel.

«Darth Vader» har med sin sorte kappe og maske vært involvert i en rekke politiske hendelser i landet.

Les også: Sjokolademagnat seiler opp som favoritt i Ukraina

Også ordfører

I november 2013 ble han båret av sine stormtropper, elitesoldatene til det fiktive galaktiske imperiet, til byrådet i Odessa, der han erklærte seg som ordfører.

Ifølge rapporter i lokale medier skal han også ha krevd en eiendom sørvest i byen som parkeringsplass til romskipet sitt.

– Kun jeg kan lage et imperie av republikken, for å gjenopprette tidligere ære, hente tilbake tapte territorier og stolthet for dette landet, sier Vader i en uttalelse.

Partiet sier de påkrevde 2,5 millioner hryvnia (1,4 millioner kroner) for å registrere dets uvanlige kandidat har blitt betalt.

Ukraina avholder presidentvalg 25. mai etter at parlamentet kastet den Moskva-vennlige lederen Viktor Janukovitsj som følge av blodige gateopptøyer mot regjeringen.

Les også: Putin ringte Obama for å diskutere Ukraina-krisen

Krim

Dette førte til at Russland støttet en folkeavstemming på halvøya Krim i Svartehavet, der flertallet snakker russisk, hvor befolkningen gikk inn for splittelse fra Ukraina.

Det ukrainske internettpartiet ble registrert i 2010 og tar sikte på å danne en elektronisk regjering i Ukraina, en overgang til digitale medier og gratis datakurs til alle innbyggere, blant andre krav.

Ifølge partiet fikk Darth Vader tre prosent av stemmene i parlamentsvalget i 2012, som ikke ble talt fordi ukrainsk lov ikke anerkjenner kandidater velgerne fyller inn selv.

Blant Vaders argeste konkurrenter under presidentvalget finner man «sjokoladekongen» Petro Porosjenko, en styrtrik Willy Wonka som har seilet opp som favoritt på flere meningsmålinger.

(1. april er først i morgen, tirsdag).

Kilde: AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus