Skuddveksling mellom Nord- og Sør-Korea

Nord- og Sør-Korea skjøt mandag hundrevis av granater over den omstridte sjøgrensen mellom landene. Innbyggerne på to sørkoreanske øyer er sendt i tilfluktsrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en øvelse skjøt nordkoreanerne 500 granater, og rundt 100 av dem havnet på sørkoreansk side av grensen. Sør-Korea svarte etter om lag en halv time med å skyte over 300 granater over på Nord-Koreas side av sjøgrensen. Begge siders granater falt ned i sjøen.

– Noen av granatene som ble avfyrt av Nord-Korea, falt på vår side, og vår side svarte med ild, sier en talsmann for Sør-Koreas generalstab. Folk på de sørkoreanske øyene Yeonpyeong og Baengnyeong ble for sikkerhets skyld bedt om å gå i tilfluktsrom.

Kina ba mandag Nord- og Sør-Korea om å innstille skytingen og utvise aktsomhet.

Stengte farvann

Nord-Korea hadde noen timer før varslet en militærøvelse i området og gjort det klart at farvannet langs vestkysten nær grensa til Sør-Korea, var stengt. Sjøgrensen i Gulehavet går gjennom et svært følsomt område der det tidligere har vært korte, men blodige sammenstøt.

I november 2010 ble fire mennesker drept da nordkoreanske granater slo ned på Yeonpyeong. Denne episoden utløste frykt for åpen krig mellom Sør-Korea og Nord-Korea, som til stadighet hevder at landet trues av invasjon fra sør.

De siste ukene har Nord-Korea utført flere prøveskytinger av kortrekkende raketter. Dette betraktes ifølge nyhetsbyrået AFP som et svar på felles militærøvelser mellom Sør-Korea og USA, som finner sted hvert år og som i øyeblikket er i gang.

– Hensikten med skytingen er å true oss og øke spenningen både langs grensen i Gulehavet og på hele Korea-halvøya. At de varslet oss på forhånd, viser at de har fiendtlige hensikter, sa det sørkoreanske forsvarsdepartementets talsmann Wi Young-seop før skytingen begynte.

Ikke vanlig

Nord-Korea skyter med jevne mellomrom med artilleri til sjøs, men det er ikke vanlig at Sør-Korea blir varslet på forhånd. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap er kanoner og soldater nylig utplassert ved Mirim-flyplassen nær den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Mandagens skuddveksling kom etter at Nord-Korea i helgen truet med å gjennomføre «en ny type atomtest». Den lukkede kommuniststaten har tidligere foretatt tre kjernefysiske prøvesprengninger – i 2006, 2009 og 2013.

Nordkoreanerne skal være i gang med forsøk på å bygge en atomstridsladning som er liten nok til å kunne bæres av en ballistisk rakett. Sist onsdag prøveskjøt de to mellomdistanseraketter med lang nok rekkevidde til å ramme mål i Japan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus