IPCC: – Klimaendringene vil berøre alle

Over hele verden må mennesker og samfunn tilpasse seg klimaendringer som allerede er i full gang, ifølge FNs klimapanel. Hvis ikke noe gjøres for å snu utviklingen, kan konsekvensene bli dramatiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt er det mye vi ikke vet om følgene av klimaendringene, ifølge FN-panelets nyeste rapport som ble lagt fram mandag.

Samtidig lister forskerne opp en lang rekke sannsynlige eller mulige konsekvenser som hver for seg kan bli svært alvorlige. Endringer vil uansett komme, noe som gjør tilpasning nødvendig.

– Vi må ikke la pessimismen ta overhånd. Det er ingen grunn til det. Pessimisme skaper kun handlingslammelse, og det er det siste vi trenger, sa miljøminister Tine Sundtoft (H) da hun mottok rapporten i Oslo.

6 av de 310 hovedforfatterne bak rapporten er tilknyttet norske forskningsinstitusjoner, og 5 av disse var til stede for å presentere rapporten og overlevere den til klima- og miljøministeren.

Les også: - Klimaendringene gir bedre levekår for insekter og dyr som bærer på sykdommer

– Må kutte i Norge

Sundtoft mener regjeringens klimapolitikk står i forhold til klimatrusselen, og hun lover nye tiltak som skal styrke klimaforliket på Stortinget.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne lar seg imidlertid ikke overbevise. Regjeringen må legge fram flere konkrete tiltak, framholder han.

– Det finnes bare én løsning på dette: å kutte klimagassutslipp, sier Hansson til NTB. Han mener at også de innenlandske klimautslippene i Norge må kuttes raskt.

I den nye rapporten til klimapanelet (IPCC) understrekes behovet for tilpasning til klimaendringene. Enten verdens regjeringer klarer å enes om store utslippskutt eller ikke, må vi forberede oss på at forandringene i klimaet vil fortsette.

– Vet ikke hva prisen blir

Ny forskning har gitt oss et mer nyansert bilde av klimaendringene, ifølge forskningsleder Asuncion Lera St. Clair ved CICERO Senter for klimaforskning. Hun er en av hovedforfatterne bak den nye rapporten.

Likevel er det mye vi ikke vet om hvordan klimaendringene vil arte seg. Nøyaktig hvor kraftig den globale oppvarmingen blir, og hva som blir gjort de neste tiårene for å håndtere problemet, er det umulig å si sikkert. Dermed blir det også vanskelig å forutsi en del av konsekvensene.

– For eksempel vet vi ikke hva den økonomiske kostnaden vil bli hvis temperaturen stiger 1 eller 3 grader, sier St. Clair til NTB.

Matproduksjonen truet

Håndtering av risiko og usikkerhet er vektlagt i den nye rapporten fra IPCC, som peker på flere områder hvor risikoen er høy.

Matsikkerheten kan bli truet i mange områder hvis temperaturen blir mer enn 2 grader høyere enn i dag. Blir det mer enn 4 grader varmere, kan den globale matsikkerheten bli sterkt truet.

Et stort antall dyre- og plantearter både på landjorda og i havet vil trolig bli mer utsatt for utryddelse i løpet av dette århundret. I tillegg er det fare for tørke, oversvømmelser, folkeforflytninger, uro og væpnede konflikter hvis temperaturøkningen blir kraftig.

Noen av endringene har allerede begynt, ifølge forskerne. Isbreer smelter, dyre- og fiskearter flytter seg til kjøligere strøk, mens nye nedbørsmønstre har skapt problemer for bønder i mange land.

Les også: Amerikansk forsker: - Vil få flere vintre som i år

– Ingen blir uberørt

Klimaendringene vil trolig også ha noen positive effekter i noen regioner, ifølge IPCC. Blant annet kan fiskeressursene i nordlige havområder bli større hvis fisken flytter seg fra områder hvor temperaturen stiger.

Samtidig ventes det at havet vil bli surere etter hvert som stadig større mengder CO2 blander seg i vannet. Det kan få svært alvorlige konsekvenser for økosystemer både i tropiske og arktiske strøk.

– Ingen på denne planeten kommer til å være uberørt av virkningene av klimaendringene, sa IPCCs leder Rajendra Pachauri da rapporten, som er andre del av panelets nye hovedrapport, ble lagt fram i Yokohama i Japan.

Også USAs utenriksminister John Kerry understreket alvoret i situasjonen etter at forskernes konklusjoner var offentliggjort.

– Klokken tikker. Jo lengre vi venter, jo større blir trusselen. Vi må få det politiske systemet til å våkne opp, og verden må reagere, sa han.

Les også: Fjoråret var igjen et av de varmeste

Saken fortsetter under bildet


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus