Massegrav fra svartedauden trolig funnet i London

FANT MASSEGRAV: Midt i London sentrum har arkeologer gjort et funn av en massegrav som kan inneholde så mange som 50.000 lik. Det antas at graven stammer fra svartedauden som herjet i Europa på 1300-tallet. Foto: EPA
FANT MASSEGRAV: Midt i London sentrum har arkeologer gjort et funn av en massegrav som kan inneholde så mange som 50.000 lik. Det antas at graven stammer fra svartedauden som herjet i Europa på 1300-tallet. Foto: EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske arkeologer mener de endelig har funnet en forsvunnet massegrav for opp til 50.000 ofre for svartedauden – midt i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Londons pestofre:

Analyser av bein og isotopnivåer fra 25 skjeletter som ble funnet under arbeid med Crossrail-prosjektet i London, viser blant annet følgende:

  • Blant personene skjelettene tilhørte var det 13 menn, tre kvinner og to barn. For de øvrige sju er kjønnet usikkert.
  • Mange av ofrene led trolig av beinskjørhet og 16 prosent hadde rakitt, også kalt engelsk syke.
  • 40 prosent vokste opp utenfor London, muligens så langt nord som i Skottland.
  • Flere hadde skader på overkroppen som tyder på at de kan ha blitt utsatt for vold.
  • Ett av ofrene ble vegetarianer i voksen alder.
  • Mange hadde rygg- og slitasjeskader som samsvarer med hardt kroppslig arbeid.

(Kilde: Crossrail)

Dermed kan et 660 år gammelt mysterium være løst. Arkeologene presenterte søndag gjennombruddet i jakten på den forsvunnede gravplassen fra 1300-tallet i hjertet av hovedstaden.

Oppdagelsen skjer etter at 25 innsvøpte skjeletter i fjor vår dukket opp under utgravinger i bydelen Farringdon i forbindelse med byggingen av Stor-Londons nye jernbanelinje Crossrail.

DNA-prøver fra skjelettenes tenner har nå avdekket spor av bakterien Yersinia pestis, som forårsaket pesten som tok livet av så mange som 75 millioner mennesker i Asia og Europa.

– Analyser fra Crossrail-funnet har avdekket enorme mengder informasjon som gjør at vi kan løse et 660 år gammelt mysterium, sa sjefarkeolog Jay Carver søndag.

Les også: – Ikke skyld på rottene for svartedauden

Skal grave mer

Rundt en tredel av befolkningen ble utryddet etter at pesten kom til England i 1348. Så mange som 50.000 mennesker kan ifølge historiske kilder ligge begravet i Farringdon, men inntil nå har ikke arkeologer klart å finne graven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere utgravinger under Charterhouse Square i nærheten av Barbican, som geofysiske undersøkelser antyder kan være ett av to gravsteder hvor de mange pestofrene ble stedt til hvile i London.

– Denne oppdagelsen er et kolossalt fremskritt i arbeidet med å dokumentere og forstå Europas mest ødeleggende pandemi, sier Carver.

Noen av ofrene ble lagt i jorda mellom 1348 og 1350, mens andre ble begravd i løpet av første halvdel av 1400-tallet, viser karbondata.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tenåring død av Svartedauden

Nytt lys

Ekspertene som jobber med Crossrail-funnet består foruten arkeologer av både historikere, mikrobiologer og fysikere. De er i ekstase over oppdagelsene, som de mener vil kaste et helt nytt lys over London-borgernes liv og død under svartedauden.

– Det som er det mest spennende er at vi nå kan sammenfatte mange ulike beviser for å danne et bilde av en verdensomspennende begivenhet så ødeleggende som svartedauden, sier Carver, som leder utgravingsprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens største byggeprosjekt

Byggingen av den 118 kilometer lange jernbanen Crossrail gjennom London og Sørøst-England har en prislapp på 150 milliarder kroner og er Europas største byggeprosjekt. Da anleggsarbeiderne fant de første skjelettene i fjor, ble Museum of London Archeology hentet inn for å lede utgravingsprosjektet.

Prosjektets osteolog Don Walker mener Crossrail-prosjektet er en sjelden mulighet til å få svar på en rekke spørsmål om det harde livet for pestrammede engelskmenn.

Les også: Svartedauden kom fra Kina

– Foruten å få svar på spørsmål som hvor de kom fra og hvordan livene deres var, kan vi få detaljerte analyser av bakterien og bidra til å spore historien og utviklingen av denne fordervelige epidemien, sier Walker.