Superbytte reddet et Godset med startvansker

Thomas Sørum scorer for Strømsgodset i 4-2-seieren over Start i serieåpningen søndag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Ernest Asante sendte Start foran to ganger mot Strømsgodset, men innbytter Thomas Sørum sørget for 4-2-seier med mål og assist for de regjerende seriemesterne søndag.

Eliteserien fotball menn søndag:
Eliteserien, 1. runde:

Bodø/Glimt – Aalesund 1-1 (1-1)

3851 tilskuere

Mål: 0-1 Demar Phillips (13), 1-1 Dane Richards (25).

Dommer: Svein-Erik Edvartsen, Hamar.

Gult kort: Dominic Chatto, Jim Johansen, Bodø/Glimt.

Lagene:

Bodø/Glimt (4-3-3): Pavel Londak – Zarek Valentin, Vioux Sane, Thomas Braaten, Ruben Imingen – Thomas Jacaobsen, Dominic Chatto, Papa Alioune Ndiaye – Dane Richards (Kristian Brix fra 86.), Abdurahim Laajab (Jim Johansen fra 74.), Trond Olsen.

Aalesund (4-4-1-1): Sten Grytebust – Akeem Latifu, Daniel Arnefjord, Jonatan Tollås Nation, Jo Nymo Matland – Peter Orry Larsen, Fredrik Ulvestad, Fredrik Carlsen (Tor Hogne Aarøy fra 83.), Demar Phillips (Sakari Mattila fra 75.) – Michael Barrantes – Leke James.

Sandnes Ulf – Odd 1-1 (0-0)

4017 tilskuere

Mål: 1-0 Steven Lennon (75), 1-1 Frode Johnsen (85).

Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand.

Gult kort: Derek Decamps, Sandnes Ulf.

Lagene:

Sandnes Ulf (4-2-3-1): Hannes Halldorsson – Avni Pepa, Derek Decamps, Edier Frejd, Kenneth Sola (Erik Tønne fra 55.) – Anel Raskaj, Aksel Berget Skjølsvik – Martin Malaury, Henrik Furebotn (Marius Helle fra 46.), Steven Lennon (Fredrik Midtsjø fra 85.) – Kent Håvard Eriksen.

Odd (4-3-3): André Hansen – Lars-Kristian Eriksen, Steffen Hagen, Fredrik Semb Berge, Thomas Grøgaard – Jone Samuelsen, Fredrik O. Jenssen, Herolind Shala (Chukwuma Akabueze fra 78.) – Håvard Storbæk (Fredrik Nordkvelle fra 78.), Frode Johnsen, Elbasan Rashani.

Stabæk – Sogndal 3-0 (1-0)

Mål: 1-0 Craig Henderson (14), 2-0 Nicolai Næss (79), 3-0 Fredrik Brustad (86).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Ingen kort.

Lagene:

Stabæk (4-4-2): Mande Sayouba – Ville Jalasto, Nicolai Næss, Jon Inge Høiland, Daniel Granli – Craig Henderson (Fredrik Brustad fra 67.), Enock Kofi Adu, Anders Trondsen, Luc Kassi (Emil Dahle fra 87.) – Franck Boli (Tomasz Sokolowski fra 75.), Mike Stephens.

Sogndal (3-5-2): Mathias Dyngeland – Hannu Patronen, Azar Karadas, Gustav Valsvik – Taijo Teniste, Petter Strand, Helge Haugen, Ruben Holsæter (Ørjan Hopen fra 64.), Hjörtur Logi Valgardsson – Ulrik Flo, Tim André Nilsen (Kristian Opseth fra 53.).

Strømsgodset – Start 4-2 (2-2)

6845 tilskuere

Mål: 0-1 Ernest Asante (10), 1-1 Gustav Mendonca Wikheim (17), 1-2 Asante (27), 2-2 Francisco Junior (35), 3-2 Thomas Sørum (46), 4-2 Wikheim (69).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: Patrick Haakon Olsen, Mohammed Abu, Strømsgodset, Robert Johann Sandnes, Bismark Acosta, Amin Nouri, Start.

Lagene:

Strømsgodset (4-3-3): Adam Larsen Kwarasey – Lars Christopher Vilsvik, Marius Høibråten, Jarl André Storbæk, Mounir Hamoud – Patrick Haakon Olsen (Thomas Sørum fra 46.), Mohammed Abu, Francisco Junior (Martin Rønning Ovenstad fra 46.) – Øyvind Storflor, Gustav Mendonca Wikheim (Flamur Kastrati fra 86.), Peter Kovacs.

Start (4-4-2): Håkon Opdal – Amin Nouri, Bismark Acosta, Jesper Mathisen (Glenn Andersen fra 8.), Rolf Daniel Vikstøl – Ernest Asante, Fernando Paniagua (Gudmundur Kristjansson fra 68.), Solomon James Owello, Zlatco Tripic (Robert Johann Sandnes fra 66.) – Espen Hoff, Matthias Vilhjalmsson.

Sarpsborg – Brann 3-0 (2-0)

4722 tilskuere

Mål: 1-0 Bojan Zajic (20), 2-0 Aaron Samuel (str. 37), 3-0 Samuel (str. 54).

Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad.

Gult kort: Tom Erik Breive, Sarpsborg, Stephane Badji, Vadmin Demidov, Piotr Leciejewski, Brann.

Lagene:

Sarpsborg (4-2-3-1): Duwayne O. Kerr – Claes Phillip Kronberg, Martin Thømt Jensen, Ole C. Heieren Hansen, Jeremy Berthod – Steffen Ernemann, Gudmundur Thorarinsson – Franck Dja Djédjé (Thorarinn Valdimarsson fra 73.), Martin Wiig (Olav Øby fra 85.), Bojan Zajic (Tom Erik Breive fra 68.) – Aaron Samuel.

Brann (4-4-2): Piotr Leciejewski – Birkir Mar Sævarsson, Vadmin Demidov, Daniel Mojsov (Ibrahima Drame fra 70.), Erland Hanstveit – Kristoffer Larsen (Amin Askar fra 46.), Stephane Badji (Kristoffer Barmen fra 46.), Fredrik Haugen, Kasper Skaanes – Jakob Orlov, Erik Huseklepp.

Sørum hadde bare vært på banen i 40 sekunder da han ble frispilt av Peter Kovacs og sendte SIF foran 3-2. Etter 69 minutter tok Lier-gutten servitørrollen da han spilte gjennom publikumsfavoritten Gustav Mendonca Wikheim, som punkterte kampen til 4-2 fra 16 meter med sin annen scoring for kvelden.

Sørum spilte knapt i fjor på grunn av skader.

– Det er godt å være tilbake. Det var kjempegøy. Herregud så gøy å spille fotballkamper som betyr noe. Som angriper er det alltid godt å få et mål tidlig. Det var veldig gøy for meg, men superviktig for laget å få det målet, slik at vi kunne få roet ned spillet etter en fryktelig rotete første omgang, sa Sørum til NTB.

– Først og fremst en lagseier. Vi tok virkelig tak i annen omgang. Herlige innhopp av Martin og Thomas, som snur kampen. Vi responderer herlig. Fortjent at vi vant, sa Wikheim.

SIF imponerte ikke før pause i eliteserieåpningen, men trener Ronny Deila fikk rettet mye med to bytter i pausen. Strømsgodset-debutantene Patrick Olsen og Francisco Junior imponerte ikke på hjemmelagets midtbane. Stortalentet Martin Rønning Ovenstad og den skadeplagede Sørum ble kastet innpå da formasjonen ble endret fra 4-3-3 til 4-4-2.

Kwarasey-tabbe

VM-aktuelle Adam Larsen Kwarasey sto for en voldsom brøler da Asante ga Start ledelsen etter ti minutter. Ghana-målvakten kom utenfor 16-meteren, feilet i kommunikasjonen med Marius Høibråten, en annen Godset-debutant som ikke imponerte søndag, og Asante kunne enkelt score i det tomme buret.

Matthias Vilhjalmsson trodde han ga Start 2-0 etter 16 minutter, men målet ble annullert for offside. I stedet stormet SIF i angrep, og Wikheim kunne score enkelt fra seks meter etter et godt innlegg fra Jarl André Storbæk.

Asante ga Start ledelsen igjen etter et flott angrep etter 27 minutter der hjemmelagets forsvar ikke hang med.

– Det er ikke kynisk nok å slippe inn fire mål. Vi scoret to fine mål, men luften gikk litt ut av oss da vi fikk mål rett i trynet tidlig i annen omgang, sa Start-trener Mons Ivar Mjelde.

Francisco Junior hadde ingen stor debut i Godset-drakten, men utlignet da Start ikke fikk renset unna en corner etter 35 minutter. Samme mann trodde han ga SIF 3-2 like før pause, men målet ble annullert for en dytt i boksen.

Mathisen skadd

Start har ikke vunnet i Drammen siden 1991. SIF har for øvrig ikke tapt en seriekamp hjemme siden 16. juni 2011 (Molde). Siden er det spilt 39 kamper uten borteseier i SIFs legegrind.

Den gode Start-stopperen Jesper Mathisen, som er sønn av klubblegenden Svein Mathisen, måtte ut med skade allerede etter åtte minutter. Han har slitt med kneproblemer.