Unge Høyre vil kutte støtten til folkehøyskolene

ØNSKER KUTT: Var det opp til Unge Høyre, vil Rønningen Folkehøgskole i Oslo og andre folkehøyskoler landet rundt få mindre støtte i årene som kommer. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
ØNSKER KUTT: Var det opp til Unge Høyre, vil Rønningen Folkehøgskole i Oslo og andre folkehøyskoler landet rundt få mindre støtte i årene som kommer. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Unge Høyre i de fire vestlandsfylkene vil avvikle støtten til folkehøyskolene og fjerne de to tilleggspoengene som året gir. Det skaper reaksjoner i KrF og Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni skal Unge Høyres landsmøte avholdes, og på Vestlandskonferansen i helgen har for medlemmene blitt brukt til å legge strategien opp mot dette. Ett av de viktigste punktene var at de vil kutte støtten til folkehøyskolene, som de mener representerer et skattefinansiert friår til 1,5 milliarder kroner, melder Dagbladet.

Vil frata poeng

Dette kom fram da Unge Høyres medlemmer i Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal var samlet på Flesland i Bergen i helgen.

– Jeg er usikker på hvilke akademiske kvalifikasjoner det gir å stå på ski i Alpene, eller å lære å hekle et år. Likevel får disse ungdommene to tilleggspoeng. Dette synes jeg ikke er rettferdig overfor de andre elevene som skal konkurrere om de samme studieplassene, sier fylkesleder i Møre og Romsdal Unge Høyre, Peder Gjerstad, til avisen.

Advarer kunnskapsministeren

Utdanningspolitiske talskvinne Iselin Nybø i Venstre, advarer Høyre og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mot å gi etter i saken.

– Senest i forbindelse med budsjettavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre i fjor høst ble det bevilget ekstra midler til folkehøyskoler. Det er uaktuelt for Venstre å støtte en politikk som går i stikk motsatt retning av dette, og jeg kan heller ikke se at det er flertall for dette på Stortinget, sier hun til NTB.

– Viktig tilbud

Utdanningspolitisk talsmann Anders Tyvand i KrF mener ungdomspartiet til Høyre ikke har forstått hva disse skolene kan bety for unge mennesker.

– For mange blir året på folkehøgskole det året hvor de både finner seg selv og finner ut hva de vil med livet sitt, og det året hvor de kanskje får motivasjonen tilbake for å fortsette et ordinært studieløp og fullføre en utdannelse. Et år på folkehøgskole er faktisk utrolig billig for samfunnet sammenlignet med et liv i NAV-systemet, sier han til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus