Ti år etter er 51 NOKAS-millioner fortsatt borte

Mandag 5 april 2004 står maskerte og bevæpnede ranere på Domkirkeplassen i Stavanger. Politimannen Arne Sigve Klungland blir skutt og drept, mens de elleve ranerne kommer unna med 57 millioner kroner i kontanter. Det meste av pengene er i 200-lapper.
Mandag 5 april 2004 står maskerte og bevæpnede ranere på Domkirkeplassen i Stavanger. Politimannen Arne Sigve Klungland blir skutt og drept, mens de elleve ranerne kommer unna med 57 millioner kroner i kontanter. Det meste av pengene er i 200-lapper.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti år etter norgeshistoriens største ran er 51 millioner kroner av utbyttet etter NOKAS-ranet fortsatt på avveie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og politiet har ikke det store håpet om å finne mer av pengene etter ranet på Domkirkeplassen i sentrum av Stavanger 5. april 2004.

– Det er jo alltid et håp, men vi tror at veldig mye er fordelt og brukt opp, eventuelt også på annen kriminalitet, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø i Rogaland politidistrikt til NTB.

Politiet tror ikke det ligger mange millioner fra ranet gjemt et eller annet sted.

– Men at det er noen som har noe å glede seg til når de kommer ut, ser vi ikke vekk ifra, sier Rossebø.

Journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass skriver i sin bok «Dødsranet», som kom ut i 2009, at de har opplysninger om at et stort kontantutbytte fra ranet er pakket ned i kasser og gjemt i et lokale på Østlandet.

Om politiet kommer til å holde et ekstra øye med dem som er dømt for ranet når de kommer ut av fengselet, svarer Rossebø:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen kommentar.

Sonet ferdig

Arne Sigve Klungland ble drept under det brutale ranet i Stavanger. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXArne Sigve Klungland ble drept under det brutale ranet i Stavanger. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Flere av de dømte har allerede sonet ferdig sine dommer. Blant dem som er prøveløslatt er Johnny Thendrup, som ble skutt i låret av politiet under ranet. Etter å ha blitt dømt til 13 års fengsel ble han prøveløslatt i slutten av januar i år. Til Dagbladet sa han noen dager før løslatelsen at han skal starte et nytt liv, være sammen med de tre barna og jobbet for et transportselskap i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har meldeplikt i ett år, opplyste Thendrup.

Det vakte sterke reaksjoner da Sør-Trøndelag tingrett før jul sa ja til å løslate forvaringsdømte Kjell Alrich Schumann, som under ranet avfyrte det dødelige skuddet mot politiførstebetjent Arne Sigve Klungeland. Påtalemyndigheten har anket avgjørelsen, og Schumann blir sittende i fengsel til saken er behandlet på nytt i Eidsivating lagmannsrett i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Schumann ble dømt til forvaring i16 år med en minstetid på ti år og kunne begjære seg løslatt fordi han har sonet minstetiden. Hovedmannen bak ranet David Toska fikk 18 års fengsel, og kan først kreve seg prøveløslatt høsten 2016, opplyser hans advokat Øystein Storrvik til NTB. Toska soner for tiden i sin fødeby Bergen.

– Han har hatt noen korte permisjoner og har tilbrakt dagene i fengselet med å studere matematiske fag, sier Storrvik.

Mens flere av ranerne, blant andre Johnny Thendrup og Schumann, har stått fram i mediene og gitt intervjuer, har Toska så langt sag nei til alle intervjuforespørsler.

Mus i lasten

Bevæpnet politi på jakt etter ranerne for 10 år siden. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX.Bevæpnet politi på jakt etter ranerne for 10 år siden. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX.

David Toska sa under rettssaken at pengene fra ranet var borte, at han ville komme blakk ut av fengselet. Etter at pengene først hadde blitt oppbevart på loftet i dekkleiligheten Nedre Dalgate i sentrum av Stavanger, ble de fraktet bort to uker etter ranet. Toska telte selv alle pengene. Han kom til at det var 55,5 millioner kroner, mens det er på det rene at det ble båret ut drøyt 57,4 millioner kroner fra tellesentralen i Stavanger. Det fikk Toska til å utbryte under rettssaken at det «hadde vært mus i lasten».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken etter ranet var den mest omfattende i Norge i fredstid. 13 menn satt på tiltalebenken i menighetshuset på Forus utenfor Stavanger. Alle ble ti slutt dømt. Den siste av ranerne, Jusuf Hani, flyktet til utlandet etter ranet, men meldte seg for norsk politi i 2009. Han ble i 2010 dømt til seks og et halvt års fengsel.

En vekter, som Toska navnga i åpen rett og fortalte at hadde gitt ham innsideinformasjon om NOKAS, ble i 2008 dømt til tre års fengsel. Dermed er totalt 15 menn dømt for NOKAS-ranet.

Fakta om NOKAS-ranet

NOKAS – Norsk Kontantservice i Stavanger – ble ranet 5. april 2004.

Ranerne fikk med seg 57,4 millioner kroner. Dette er norgeshistoriens største ran.

Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept under ranet.

15 menn er dømt for å ha vært med på eller medvirket til ranet:

Overvåkningsbilder fra ranet.Overvåkningsbilder fra ranet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* David Toska – 18 års fengsel.

* Kjell Alrich Schumann – 16 års forvaring med en minstetid på 10 år.

* Erling M. Havnå – 16 års fengsel.

* Lars-Erik Andersen – 9 års fengsel.

* Metkel N. Betew– 16 års forvaring med en minstetid på 10 år

* Ridvan Halimi – 15 års fengsel.

* Ikmet Kodzadziku – 13 års fengsel.

* Alf Henrik Christensen – 11 års fengsel

* Dan Pettersen – 11 års fengsel

* Johnny Thendrup – 13 års fengsel

* Thomas Thendrup – 14 års fengsel.

* Thomas Ingebrigtsen – 4 års fengsel, hvorav 3 år og seks måneder betinget.

* William Pettersen – 4 års fengsel.

* Jusuf Hani flyktet til utlandet etter ranet, men meldte seg for norsk politi i 2009. Dømt til seks og et halvt års fengsel i 2010.

* En NOKAS-vekter, som ga Toska innsideinformasjon, ble i 2008 dømt til tre års fengsel.