Krimekspert kobler gullsmedranerne til Sverige

Tidligere politispaner Johnny Brenna mener lørdagens gullsmedran på Grønland er utført av profesjonelle som trolig er tilknyttet ransmiljø i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du ser på utførelsen at det er folk som har ranet før. Det er et godt planlagt ran, sier Brenna, som tidligere blant jobbet har jobbet med organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til NTB.

– Brutalt ran

Ranet av gullsmeden Sheikh Enterprises ble gjennomført på Grønland lørdag ved 12-tiden. Politiet leter fortsatt etter fire gjerningspersoner, og grenseovergangene er varslet.

– Ranerne har utfordret politiet. Skulle de bare tenke på verdier, hadde det kanskje vært lurt å gjøre ranet på et annet tidspunkt, sier Brenna, som viser til at kriminelle noen ganger er opptatt av at ranet deres blir snakket om.

Ranerne avfyrte minst to skudd, men ingen ble skadd under ranet.

– Ranet er brutalt i form av skyting, som på en måte varsler. Samtidig er det vel ikke mer enn 500 meter fra Politihuset. Kanskje er det et signal om at «vi er bevæpnet. Vi har kapasitet. Hold dere unna», foreslår Brenna.

Se video øverst i saken

Ser til Sverige

– Gullsmedran og måten det gjøres på, er ikke kjent blant norske kriminelle.

Denne type ran er derimot kjent i Sverige, og da er det gjerne ikke etnisk svenske gjerningsmenn. For eksempel er det mange med chilensk bakgrunn som er kjent for dette her, sier Brenna.

Ranerne stakk av i en svenskregistrert Audi A3, som like etter ble satt i brann bare noen hundre meter unna.

– De ønsker å være kortest mulig tid i kjent bil og har gjort en rimelig vurdering når det gjelder risiko og planlegging, kommenterer den tidligere politimannen.

Politiet antar at ranerne dro videre derfra i en svart BMW.

Bakgrunn: Skudd avfyrt under væpnet ran på Grønland

Forventer pågripelse

Lørdag kveld friga politiet et opptak fra gullsmedbutikkens videokamera. Opptakene viser hvordan kunder flykter ut av butikken mens fire maskerte ranere går løs på glassmonterne inne i Sheikh Enterprises med brekkjern før de fyller bager med tyvegods.

– Dette er ikke ukjente folk, antar jeg. Så det vil foreligge en viss etterretning på dem i en eller annen sammenheng. Jeg tipper at det vil komme pågripelser i en slik sak. Men én ting er om de blir tatt, en annen ting er om de blir dømt, påpeker Brenna.

Overvåkingsvideoen viser at ranerne trolig har kjøpt både jakker, brekkjern, røde hansker og bager på butikkene Jula AB. Den svenske kjeden har butikker i både Sverige, Norge og Polen. Til TV 2 sier butikkjeden at de vil samarbeide med politiet, og at de trolig vil kunne finne ut i hvilken butikk utstyret ble kjøpt.

– 300 vitner

Rundt 300 vitner så det dramatiske ranet på Grønland, skriver Oslo by.

– Via mediene har vi sett at mange vitner har reagert sterk på ranet og skytingen. Noen får reaksjoner også senere og vet kanskje ikke hvordan de skal takle det. Derfor har vi satt sammen informasjon som legges ut på kommunens nettsider, sier bydelsoverlege Irene Teslo i Gamle Oslo til avisen.

Ranet før

Den samme gullsmedbutikken ble også ranet sommeren 2009. En chilener i 30-årene ble dømt i Oslo tingrett for ranet og ranet av en annen gullsmed i Oslo. Politiet siktet også sju andre personer for ranene, uten at politiet vet hvor disse oppholder seg, skriver Aftenposten.

Den gang fikk ranere med seg verdier for 7,5 millioner kroner fra butikken. Verdien på varene som ble tatt lørdag, er ukjent.

Innehaver Kasim Ahmad (23) forteller til VG at han nylig overtok virksomheten.

– Det er veldig tungt og helt klart en stor påkjenning, sier han til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus