Sjokolademagnat seiler opp som favoritt i Ukraina

Den ukrainske presidentkandidaten og næringslivstoppen Petro Porosjenko (til venstre) leder på meningsmålingene foran presidentvalget i Ukraina i mai. Lørdag kunngjorde den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko (til høyre) at han trekker sitt kandidatur, og heller vil støtte Porosjenko. Foto: Andriy Skakodub (Reuters)
Den ukrainske presidentkandidaten og næringslivstoppen Petro Porosjenko (til venstre) leder på meningsmålingene foran presidentvalget i Ukraina i mai. Lørdag kunngjorde den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko (til høyre) at han trekker sitt kandidatur, og heller vil støtte Porosjenko. Foto: Andriy Skakodub (Reuters)

Mange mener sjokoladekongen Petro Porosjenko er den som sitter med gullbilletten som kan sikre ham seier i det ukrainske presidentvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en virkelighetens Willy Wonka er Porosjenko en selvgjort milliardær som har tjent sin formue i sjokoladeindustrien. Den høye, lett grånende 48-åringen er en av Ukrainas ti rikeste menn og også en av de mest populære. Denne uken ligger han på topp på meningsmålingene, 25 prosent av de spurte sier de vil støtte ham i presidentvalget 25. mai.

Han beskrives som en slu politiker som har byttet side flere ganger i løpet av de siste årene. Porosjenko, som var økonomiminister i regjeringen til president Viktor Janukovitsj, var den eneste ukrainske oligarken som åpent støttet den provestlige protestbevegelsen som til slutt fikk presidenten avsatt.

Delte ut sjokolade

I protestleiren på Uavhengighetsplassen i Kiev ble han en populær skikkelse, der han holdt taler mot den utbredte korrupsjonen i landet eller ganske enkelt delte ut sjokolade.

– Tiden da politikerne løy til folket er over, sa magnaten da han lanserte sitt presidentkandidatur fredag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Porosjenkos kandidatur ble kraftig styrket lørdag, da mannen under ham på meningsmålingene, den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko, kunngjorde at han trekker seg som kandidat og heller vil støtte Porosjenko. Klitsjko fikk i den siste målingen støtte fra 9 prosent av de spurte.

Reiste til Krim

Porosjenko var den eneste ukrainske politikeren som reiste til Krim-halvøya i et forsøk på å forhandle med de prorussiske styrkene som okkuperte regionforsamlingen etter at Janukovitsj ble avsatt. Forsøket var lite vellykket, og Porosjenko ble jaget bort av sinte demonstranter.

– Jeg er sikker på at en ansvarlig ukrainsk regjering vil være i stand til å få Krim tilbake. Krim vil for alltid være ukrainsk, har Porosjenko sagt om situasjonen rundt den omstridte halvøya som er blitt annektert av Russland.

Med regjeringserfaring fra flere departementer og bakgrunn fra næringslivet ser mange ham som en person med de kvalifikasjonene som skal til for å snu den skakkjørte økonomien og samle landet der lojaliteten i befolkningen er delt mellom Moskva og Kiev.

– Mer spiselig

Porosjenko kan vise seg å være en mer spiselig kandidat for velgerne enn den mer kontroversielle Julia Timosjenko og andre, mindre erfarne kandidater, mener Volodymyr Fesenko fra forskningsinstituttet Penta Porosjenko i Kiev. Han påpeker imidlertid at mye kan endres i løpet av de neste to månedene.

– En stor del av befolkningen ønsker en statsleder som er erfaren og kan takle krisen. Porosjenko har regjeringserfaring og regnes som en vellykket forretningsmann. Sammenlignet med Timosjenko, ses Porosjenko som en moderat og lite omstridt person, selv i den russisktalende befolkningen øst i landet, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Solgte kakaobønner

Til forskjell fra de fleste andre av Ukrainas innflytelsesrike oligarker som sikret seg statlige midler og eiendom i de kaotiske årene etter Sovjetunionens fall, har Petro Porosjenko bygget formuen sin selv.

Han begynte med å selge kakaobønner, og kjøpte siden flere godterifabrikker som han etter hvert samlet i den østeuropeiske godtegiganten Roshen. Konsernet produserer i dag 450.000 tonn søtsaker i året, ifølge Roshens nettside.

Porosjenko eier også andre bedrifter, inkludert TV-nettverket Kanal 5 som hadde omfattende sendinger fra Uavhengighetsplassen i vinter.

Forbes anslår formuen hans til å være på rundt 1,3 milliarder dollar, eller nærmere 8 milliarder kroner.

Porosjenko, som har kone og fire barn, er født i den lille byen Bolgrad sørvest i Ukraina. Han gikk inn i politikken i 1998 som medlem i nasjonalforsamlingen.

Personvernpolicy