Merkel ringte Stoltenberg om NATO i høst

Jens Stoltenberg (t.h.) forteller at den tyske statsministeren Angela Merkel (t.v.) allerede i fjor luftet ideen om at Ap-lederen kunne tenke på sjefsjobben i NATO.
Foto: Winje Øijord (NTB scanpix)
Jens Stoltenberg (t.h.) forteller at den tyske statsministeren Angela Merkel (t.v.) allerede i fjor luftet ideen om at Ap-lederen kunne tenke på sjefsjobben i NATO. Foto: Winje Øijord (NTB scanpix)

Tysklands statsminister kontaktet Jens Stoltenberg allerede i oktober i fjor for å høre om han var tilgjengelig for generalsekretærstillingen i NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den påtroppende NATO-sjefen til NRK.

– Jeg sitter på det lille kontoret mitt på Stortinget, og tenker «hva skal jeg gjøre nå?» Da ringer Angela Merkel meg for å takke for samarbeidet den tiden jeg var statsminister. Så spør hun om jeg er tilgjengelig for internasjonale oppdrag, for eksempel i NATO, sier Ap-lederen.

Både Stoltenberg og Merkel hadde imidlertid liten tro på at resten av NATO-landene ville godta at en nordmann overtok sjefsstolen etter en danske. Et manglende norsk EU-medlemskap bidro også til tvilen.

Bakgrunn: Stoltenberg blir NATO-sjef i et iskaldt Europa

Etter samtalen med Merkel i fjor høst, tenkte ikke Stoltenberg noe mer over saken før han fikk en ny telefon i januar, sier den tidligere statsministeren.

Denne gangen var det statsminister Erna Solberg (H) som slo på tråden for å fortelle at amerikanerne hadde kontaktet regjeringen om Stoltenbergs mulige kandidatur.

– Da begynte prosessen i meg virkelig å skyte fart, for jeg koblet det til samtalen med Merkel i fjor høst. Kort tid etterpå skjønner jeg at Merkel og Obama hadde samordnet seg om en felles forespørsel om jeg var tilgjengelig, sier Stoltenberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus