Forsinket kreftdiagnose ga erstatning til over 130 pasienter årlig

Norsk pasientskadeerstatning mener det nå er riktig å gå ut med erstatningstallene om forsinket kreftdiagnostisering fordi de opplever stor pågang fra mediene i forbindelse med saken om feiltolkning av prøvesvar ved Nordlandssykehuset. Foto: Tommy Angelsen (NTB scanpix)
Norsk pasientskadeerstatning mener det nå er riktig å gå ut med erstatningstallene om forsinket kreftdiagnostisering fordi de opplever stor pågang fra mediene i forbindelse med saken om feiltolkning av prøvesvar ved Nordlandssykehuset. Foto: Tommy Angelsen (NTB scanpix)

I perioden 2009-2013 har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) gitt medhold i til sammen 680 saker der det har vært svikt i diagnostiseringen av kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tallene våre viser at det er mange pasienter som kunne ha fått en tidligere behandling av alvorlig kreftsykdom dersom de ikke hadde fått forsinket diagnose. Dette er alvorlig og fører til unødig lidelse for disse pasientene, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning.

Flere av de 680 pasientene har fått en dårligere prognose for å overleve kreften eller et forlenget sykdomsforløp.

– Vi ser flere eksempler der alvorlige tilfeller kunne vært unngått med bedre rutiner og årvåkenhet fra helsetjenesten, sier Jørstad.

Så langt er det utbetalt 375 millioner kroner i erstatningssakene. Fastsettelsen av endelig erstatning pågår fortsatt i flere av dem.

Politietterforskning

NPE mener det nå er riktig å gå ut med tallene fordi de opplever stor pågang fra mediene i forbindelse med saken om feiltolkning av prøvesvar ved Nordlandssykehuset.

Politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år skal ha feiltolket celleprøvene til kreftpasienter.

Les også: Politiet etterforsker Nordlandssykehuset

– Dette startet med at vi mottok anmeldelser fra to kvinner om mulig feiltolkning av celleprøver knyttet til livmorhalskreft ved sykehuset, sa politiadvokat Øivind Rengård i Salten politidistrikt til NTB fredag.

Politiadvokaten understreket at etterforskningen er rettet mot sykehuset som sådan, og ikke mot enkeltpersoner.

Beklagelse

I alt har tre pasienter klaget til Norsk pasientskadeerstatning etter at Nordlandssykehuset har feiltolket celleprøver som skulle avsløre livmorhalskreft.

Sykehuset innkalte til pressekonferanse fredag for å informere om saken.

– For kvinner i Nordland forstår jeg at mange blir engstelige. Vi beklager dypt den belastningen og de konsekvensene det har fått for dem som har fått forsinket sin behandling. Vi tar inn over oss hva dette betyr for disse enkeltmenneskene, sier medisinsk direktør Barthold Vonen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy