Navarsete beskyldes for løgn og mistenkeliggjøring

NYE BESKYLDNINGER: Senterpartiets tidligere kommunikasjonssjef Torvild Sveen beskylder Liv Signe Navarsete for løgn og mistenkeliggjøring. Foto: NTB scanpxi
NYE BESKYLDNINGER: Senterpartiets tidligere kommunikasjonssjef Torvild Sveen beskylder Liv Signe Navarsete for løgn og mistenkeliggjøring. Foto: NTB scanpxi

– Dette skulle vi gjerne vært foruten. Det er slitsomt for partiet, sier nestleder Trygve Slagsvold Vedum etter at det på nytt er bråk om avtroppende Senterparti-leder Liv Signe Navarsetes lederstil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets tidligere kommunikasjonssjef Torvild Sveen beskylder i et fortrolig brev til partiets valgkomité Navarsete for løgn og mistenkeliggjøring. I brevet, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, beskriver Sveen hvordan Navarsete nærmest fra første stund har sviktet som leder og unnlatt å fortelle sannheten om sentrale saker.

Sveen beskylder Navarsete for løgn og mistenkeliggjøring, og skriver at hun brukte omtrent hver eneste sjanse hun hadde til å skyte ned eller problematisere Ola Borten Moes innspill.

Liv Signe Navarsete er for tiden sykmeldt og har ikke anledning til å kommentere innholdet i brevet, opplyser medierådgiver Carsten Lier i Senterpartiets stortingsgruppe til NTB.

Les også: Navarsete sykmeldt

– Har det tøft

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at Navarsete helt sikkert har det tøft nå.

– Det er tøft å stå som leder i den stormen som har vært i Senterpartiet, sier Solberg.

Sveen skriver blant annet at Navarsete ikke fortalte hele sannheten i saken om den ulovlige pengestøtten til Senterpartiet fra Troms Kraft og Eidsiva Energi. Da saken var oppe i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa Navarsete at hun ikke visste hvilke selskaper som ga støtten før i mai 2009, et halvt år etter at prosjektet ble igangsatt.

Dette er en «sannhet med modifikasjoner», skriver Sveen. Navarsete hadde «selvsagt kjennskap til formålet med pengene», skriver han.

Erna Solberg ønsker ikke å uttale seg om denne konkrete saken.

– Men det kan godt være at kontroll- og konstitusjonskomiteen må se på nytt på denne saken, sier hun til NTB.

– Men det må i tilfelle skje på fritt grunnlag, understreker hun.

Les også: Borten Mo kjemper for sitt politiske liv

– Burde sagt fra før

Arbeiderpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Jette F. Christensen, var lørdag raskt ute med å kommentere brevet på Twitter, men hun mener ikke det gir grunnlag for komiteen til å se på saken på nytt.

Christensen sier til NTB at hun ikke har noen grunn til å tro noe annet enn at Liv Signe Navarsete snakket sant da hun forklarte seg for komiteen.

– Men dersom Torvild Sveen i den stillingen han hadde mener at han vet noe annet, har han et ansvar for å gi beskjed om det. Og det burde han i så fall ha gjort da saken var oppe, ikke nå, sier Christensen.

Bakgrunn: Liv Signe Navarsete varsler sin snarlige avgang

– Vært foruten

Trygve Slagsvold Vedum mener det uheldige med en slik sak er at det overskygger det Liv Signe Navarsete har fått til i sine åtte år som statsråd og partileder.

– Det er uheldig at det er kommet så mange personkarakteristikker i valgprosessen. Personlig har jeg hatt et godt samarbeid både med Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe, sier Vedum til NTB.

Han vil ikke kommentere innholdet i brevet fra Sveen og vil heller ikke spekulere i hva slags motiver Sveen kan ha hatt.

– Men sånne runder som i dag skulle vi gjerne vært foruten. Det er slitsomt for partiet, og overskygger politikken, sier Vedum.

Sps ekstraordinære landsmøte skal velge ny ledelse 7. april. Valgkomiteen har enstemmig innstilt Trygve Slagsvold Vedum som ny leder, men er splittet i valget av 1. nestleder. Et flertall ønsker Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, et mindretall Ola Borten Moe. (©NTB)

Personvernpolicy