Internasjonal presse hyller Stoltenberg

Jens Stoltenberg bekrefter at han avtrer ledervervet i Arbeiderpartiet og blir ny generalsekretær i NATO på en pressekonferanse fredag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
Jens Stoltenberg bekrefter at han avtrer ledervervet i Arbeiderpartiet og blir ny generalsekretær i NATO på en pressekonferanse fredag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Norges landsfader, en mesterforhandler og den fødte politiker. Slik beskrives Jens Stoltenberg av utenlandske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En elsket politiker og medfølende landsfader», skriver det tyske nyhetsbyrået DPA om Stoltenberg.

Britiske Reuters beskriver på sin side NATOs påtroppende generalsekretær som en «mesterforhandler» med «finslipte evner til både konfrontasjon og kompromiss».

«Han presset sin regjering til å forhandle, ofte i hemmelighet, for å løse noen av verdens mest langvarige konflikter, med håp om at nordisk tålmodighet og lang meklererfaring skulle bære frukt», skriver Reuters.

Les også: Stoltenberg: En tid for alt

Politisk dynasti

Hvis det på noen måte er mulig å bli født til å være politiker, «så var det nettopp det Stoltenberg ble i 1959», fastslår danske Ritzau.

Hans far Thorvald Stoltenberg hadde flere viktige verv i Arbeiderpartiet og var både forsvarsminister og utenriksminister, og også hans mor Karin Stoltenberg var et aktivt medlem i Arbeiderpartiet, påpeker nyhetsbyrået.

«Slik sett lå det i også i kortene for Stoltenberg å gå inn i politikken, og allerede som 14-åring gikk han til sine første politiske møter», forteller Ritzau.

Også den danske avisa Politiken trekker fram Stoltenbergs familiebånd.

Les også: Stoltenberg blir NATO-sjef i et iskaldt Europa

Som sønn av Thorvald Stoltenberg ble han «født inn i et politisk dynasti hvor Jens og hans to søstre satt ved bordet og lyttet da frihetskjempere og eksilpolitikere fra hele verden kom innom til middag i villaen i Oslo rikmannskvarter», skriver Politiken.

Landsfaderstatus

Etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya ble Stoltenberg verdenskjent «for å forsone og samle en nasjon», fastslår Ritzau.

Ifølge DPA markerte Stoltenberg seg som «landsfader» etter terroren.

«På en medfølende måte og i tårer appellerte han til folkelig samhold i Norge. Han trøstet, hørte etter, kjempet for at ingen skulle utestenges fra samfunnet,» skriver DPA i sin profil.

Også den danske avisa Berlingske omtaler Stoltenberg som Norges landsfader.

«Det var hans evne til å samle Norge etter Utøya-katastrofen i 2011 som for alvor gjorde ham internasjonalt kjent», skriver avisa i sin profil.

«Hans lederskap under Utøya-katastrofen ga ham et ry som en leder med et sjeldent format».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus