Afghansk jente drept i angrep på gjestehus i Kabul

En afghansk jente ble drept og en vaktmann ble såret da fem Taliban-opprørere fredag angrep et gjestehus som hyppig brukes av utlendinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjestehuset, som tilhører den amerikanske organisasjonen Roots of Peace, ble raskt omringet av sikkerhetsstyrker, og et par timer etter at angrepet begynte, hadde de situasjonen under kontroll. Da var den siste angriperen drept inne i huset.

Minst ti utlendinger, blant dem flere barn, ble raskt evakuert fra gjestehuset, og andre rømte. Men minst fire andre utlendinger ble holdt som gisler inne i bygget helt til angriperne var nedkjempet.

Ifølge journalisten Anders Sømme Hammer var det en jente som lekte i gata foran gjestehuset, som ble drept.

– Kampen er over. Fem angripere er døde, sa Qadam Shah Shaheem, sjef for militærenheten som kom til unnsetning.

Bilbombe

Shaheem sa at en av angriperne sprengte en bilbombe i lufta, tre sprengte seg selv i lufta inne i bygningen, og én ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene.

Kraftige eksplosjoner og lange runder med skyting ble hørt i det velstående nabolaget Karte Seh da de fem Taliban-opprørerne gikk til angrep og tok seg inn i gjestehuset.

Talsmann Hashmat Stanikzai for politisjefen i Kabul sa at de fire tok seg inn i huset etter at en selvmordsbomber sprengte bilen sin i lufta rett foran porten.

Angrepet er det fjerde betydelige angrepet på utlendinger i Kabul siden nyttår. Taliban har lovet å trappe opp angrepene i forkant av valget i april.

Ildveksling

Ifølge Stanikzai utviklet det seg til en kraftig skuddveksling, og militærpatruljer ble sendt til stedet.

En fotograf fra AFP var vitne til at en rekke utlendinger blant dem barn, raskt ble eskortert ut av bygget av sikkerhetsstyrker.

Politiet opplyste først at seks personer fortsatt var i huset – tre amerikanere, en peruaner, en malaysier og en uidentifisert afrikaner.

Siden ble det meldt at den australske bestyreren av gjestehuset hadde greid å rømme gjennom en nabobygning. Landdirektøren for Roots of Peace, Sharif Osmani, sa at det fortsatt var fire personer inne i bygget.

Roots of Peace er en frivillig organisasjon som driver med minerydding og omgjør minefelt til vingårder.

En talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid, kunngjorde raskt at Taliban påtok seg ansvaret for angrepet. Han sa de hadde angrepet et gjestehus som også fungerte som kirke som prøver å omvende afghanere til kristendommen.

TV-bilder viser afghanske styrker som sperrer av en gate i den sørlige delen av byen, og militære kjøretøyer på vei.

Eskalering

Det har vært en kraftig opptrapping av volden i Afghanistan i ukene foran valget som skal avholdes 5. april for å avløse president Hamid Karzai.

Taliban har sagt at de vil gjøre alt for å forstyrre valget, og at de vil drepe alle som tar del.

Tirsdag ble fem mennesker drept da kontoret til valgkommisjonen i Kabul ble angrepet, og i forrige uke ble ni mennesker, inkludert en lokal AFP-journalist og en valgobservatør, drept i et angrep på Serena Hotel.

Tidligere i år ble den svenske radiojournalisten Nils Horner skutt og drept, og 21 mennesker ble drept i et angrep på en libanesisk restaurant i januar.

Valget blir en test på om de afghanske sikkerhetsstyrkene er i stand til å ta seg av sikkerheten i landet før de fleste av de utenlandske styrkene trekkes ut ved nyttår.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus