Joly ber Sverige droppe prestisjen i Assange-saken

Norsk-franske Eva Joly mener svensk påtalemyndighet har lagt prestisje i Assange-saken og dermed hindrer at den løses. Torsdag var hun i Stockholm for å foreslå løsninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange sitter i dag i Ecuadors ambassade i London.

– Løsningen finnes innenfor ambassadens fire vegger. Og den kan finnes gjennom det verktøyet som heter europeisk samarbeid mellom justis- og politimyndigheter, sier Joly til TT.

Hun mener nemlig det er fullt mulig å avhøre Assange uten at han forlater ambassaden. Men Joly mener den svenske statsadvokaten Marianne Ny av prestisjemessige grunner vegrer seg for å avhøre Assange på ambassaden eller via videolink – forslag statsadvokaten har avvist. Joly vil derfor at Sveriges riksadvokat Anders Perklev skal overta saken.

Hun la fram forslaget på en pressekonferanse i Stockholm torsdag.

Se vidoen øverst i artikkelen.

Har rettigheter

Joly presiserer at hun ikke tar stilling til om Assange er skyldig eller ikke. Hun mener bare at han har rett til innen rimelig tid å få prøvd sin sak, i henhold til den europeiske menneskerettskonvensjonen.

I 2010 ble Assange anmeldt for voldtekt og overgrep i Sverige. Han dro til Storbritannia og nektet å reise tilbake til Sverige i frykt for at han ville bli utlevert til USA.

Siden den gang har Sverige avvist muligheten for å avhøre Assange i Storbritannia. Assange har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade etter at britisk rettvesen besluttet at han skulle utleveres til Sverige.

– Angår oss alle

Verken Sveriges justisminister, riksadvokat eller statsadvokat Marianne Ny, som leder Assange-etterforskningen, ville møte Joly i Stockholm.

– De opplever sikkert at jeg blander meg inn i noe jeg ikke har noe med å gjøre, men der tar de feil. Menneskerettigheter angår oss alle, sa Joly til NTB onsdag.

– Jeg har hele tiden håpet at det solide svenske rettsvesenet ville finne en løsning på denne saken, med sin sterke respekt for menneskerettigheter og ytringsfrihet. Men årene går, og Assange sitter fortsatt på Ecuadors ambassade i London, sa den tidligere franske presidentkandidaten.

Joly møtte Assange første gang på Island da hun jobbet med å etterforske de islandske bankkonkursene i kjølvannet av finanskrisen i 2008. For en måned siden oppsøkte hun ham på Ecuadors London-ambassade.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus