Røykelover har klar effekt på barns helse

Røykeforbud på offentlig sted gir en umiddelbar effekt på barns helse, viser ny forskning. Foto: Reuters
Røykeforbud på offentlig sted gir en umiddelbar effekt på barns helse, viser ny forskning. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet mot røyking på offentlig sted, som stadig flere land innfører, har bidratt til å redusere antallet for tidlig fødte barn med ti prosent, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår forskning viser at røykeforbud er en effektiv måte å beskytte helsen til våre barn på, sier Jasper Ben ved Centre for Population Health Sciences ved universitetet i Edinburgh.

Europeiske og amerikanske forskere har undersøkt hvilken effekt røykeforbud har hatt på folkehelsen og presenterer sine funn i siste utgave av legetidsskriftet The Lancet.

Entydig positivt

Selv om resultatene av røykeforbud er ulike fra land til land, er den samlede effekten på barns helse entydig positiv, konkluderer de.

Forskerne har blant annet analysert data om mer enn 2,5 millioner fødsler og nærmere 250.000 sykehusinnleggelser som følge av astma-anfall, for deretter å sammenholde dette med hvilke røykelover de enkelte land har.

Konklusjonene de trekker bygger på fem undersøkelser fra områder der det er innført lokale røykelover i USA, og fra seks tilsvarende studier i europeiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre astma-innleggelser

Både andelen fortidligfødte og antallet innleggelser som følge av astma-anfall viser seg å falle med 10 prosent innen ett år etter at røykeforbudet trer i kraft, konstaterer de.

– Sammenholdt med de kjente helsefordelene hos voksne, gir vår undersøkelse klare beviser for at røykeforbud har en betydelig helseeffekt både for perinatal dødelighet og barnehelsen, sier Been.

Perinatal dødelighet inntreffer fra 28. svangerskapsuke til én uke etter fødselen.

Tar millioner a liv

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) koster tobakk rundt 6 millioner liv i året, og blant dem er 600.000 ofre for passiv røyking.

Dersom utviklingen fortsetter vil 8 millioner mennesker dø årlig som følge av tobakk i 2030, viser WHOs prognoser.

Bare 16 prosent av verdens befolkning lever i dag i land og områder der det er innført røykelov, og 40 prosent av verdens barn utsettes regelmessig for passiv røyking, ifølge WHO.