Diplomater ber Senatet avvise Norges-ambassadør

George Tsunis, som er nominert som USAs neste ambassadør i Norge, er ikke kvalifisert til toppjobben i Oslo, mener diplomatenes fagforening i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av de kunnskapsløse uttalelsene Tsunis kom med om Norge under en høring i Senatet i januar, ber foreningen American Foreign Service Association (AFSA) Senatet om ikke å gi ham jobben i Oslo, melder TV 2.

– Høringen gikk ikke bra for verken Tsunis, presidenten vår eller landet vårt. Det førte til at vi uttrykte bekymring, sier president Bob Silverman i American Foreign Service Association (AFSA) til TV 2.

I utspørringen i Senatet kalte Tsunis statsminister Erna Solberg (H) for president og gjentok de vanlige mytene om Fremskrittspartiet i utlandet.

Alle nye ambassadører må godkjennes av Senatet i en ofte langtrukken prosess. Godkjenningen av Tsuni har drøyet usedvanlig lenge etter høringen for over to måneder siden.

Les også: Siv Jensen: – Tsunis burde ha satt seg inn i styreform og statsform

Politiske utnevnelser

AFSA slår fast at han mangler grunnleggende kunnskap om landet han er utpekt til å være ambassadør i.

– Vi insisterer på at de som får disse viktige jobbene, oppfyller høye standarder. Det gjelder også diplomatene, sier Silverman.

George James Tsunis, som er fra New York og har gjort karriere i hotellbransjen, har tidligere beklaget uttalelsene, men han sier til TV 2 at han ikke har tenkt til å trekke seg fra nominasjonen.

I den amerikanske utenrikstjenesten er det vanlig praksis å utplassere politisk utnevnte ambassadører fremfor karrierediplomater. Ofte belønnes personer som har bidratt godt i presidentvalgkampen, med ambassadørposter.

Les også: Krasse uttalelser om Frp fra kommende ambassadør

Ambassadør-guide

AFSA har gått hardt ut mot denne praksisen. Ifølge foreningen, som består av nåværende og tidligere amerikanske diplomater, har praksisen med politisk utpekte ambassadører fra USA aldri vært høyere.

Antallet har i løpet av president Barack Obamas andre periode steget til 53 prosent. Under tidligere presidenter har om lag 30 prosent av USAs ambassadører vært politisk utpekte, mens 70 prosent har vært karrierediplomater, ifølge foreningen.

Les også: USA beklaget ambassadør-tabbe

Republikanerne har også rettet kraftig kritikk mot utpekelsen av USAs nye ambassadører. Nasjonalkomiteen i det republikanske partiet har nå gitt ut en guide til hvordan man kan bli ambassadør under Obama.

– Saml inn penger, finn et land og besøk landet minst én gang, heter det i guiden som latterliggjør presidentens valg av ambassadører.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus