Ordkrig i Stortinget etter Mongstad-innstilling

De rødgrønne får hard kritikk fra stortingsflertallet for måten den avgåtte regjeringen håndterte Mongstad-saken på. Etterpåklokskap, mener Arbeiderpartiet.
De rødgrønne får hard kritikk fra stortingsflertallet for måten den avgåtte regjeringen håndterte Mongstad-saken på. Etterpåklokskap, mener Arbeiderpartiet.

De rødgrønne får hard kritikk fra stortingsflertallet for måten den avgåtte regjeringen håndterte Mongstad-saken på. Etterpåklokskap, mener Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avga torsdag sin innstilling i saken om hvordan regjeringen til Jens Stoltenberg (Ap) håndterte Mongstad-prosjektet.

Manglende kostnadsstyring, uthulede utslippstillatelser, skrinleggingen av prosjektet og tidspunktet for denne er kjernepunkter saksordfører Abid Raja (V) trekker fram i kritikken mot de rødgrønne.

– Samlet sett er det ikke noen tvil om at de er å kritisere for dette. Det er et bredt flertall bak dette på Stortinget, sier han til NTB.

Les også: Stoltenberg anklages for klimafallitt

– Berettiget kritikk

Det er partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne som stiller seg bak komiteens vedtak.

Representantene for de avgåtte regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV avviser derimot kritikken.

Flertallet kritiserer blant annet de rødgrønne for mangelfull informasjon til Stortinget, mangler ved gjennomføringsavtalen, manglende håndheving av utslippstillatelsen og oppfølgingen av prosjektet i sin helhet.

– Innstillingen viser at kritikken vi har fremsatt gjennom disse årene, har vært berettiget, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF) i kontrollkomiteen.

Han mener Mongstad-saken er et eksempel på hvordan «avtaler mellom staten og kommersielle selskaper ikke skal utformes».

Les også: Borten Moe forsvarer månelandingen på Mongstad

– Når ikke mål

Abid Raja mener skrinleggingen av Mongstad har gjort det «nesten umulig» å nå de klimamålene Norge har satt seg fram mot 2020, fordi Mongstad-rensing er lagt inn som et premiss.

– Det gjør det ekstremt vanskelig å nå de målene, sier han.

Også Miljøpartiet De Grønnes komitémedlem Rasmus Hansson peker på at Norge «ikke hadde ligget så mange tonn etter» hvis Mongstad hadde blitt gjennomført.

– Problemet er at den rødgrønne regjeringen aldri krevde at dette prosjektet skulle fange CO2. De satte aldri reelt press på Statoil, og resultatet er at ikke ett eneste molekyl CO2 er fanget og lagret på Mongstad, sier han.

Les også: - Usikkert om Mongstad blir drevet videre etter 2017

Slår tilbake

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) kaller kritikken etterpåklokskap og mener den er fundert på kunnskap «vi har i dag, men som vi nettopp ikke hadde da vi startet prosjektet».

– Det er ikke kommet fram noe i høringene eller i komiteens arbeid som dokumenterer at regjeringen ikke har informert Stortinget på riktig måte, sier Kolberg til NTB.

– Det er svært bemerkelsesverdig at Statoil direkte og indirekte kritiseres så sterkt. Spesielt er det politisk svært bemerkelsesverdig at Høyre er med på en slik kritikk. Jeg hadde forventet at Høyre ville forstå at dette var komplekst, sier han.

Etter valget

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble lansert som den rødgrønne regjeringens «månelanding».

De rødgrønne skrinla i september i fjor, like etter stortingsvalget, CO2-rensing på Mongstad, men teknologisenteret TCM blir videreført. Kontrollkomiteens flertall er kritisk til at beslutningen om å skrinlegge CO2-rensing ikke ble gjort kjent før etter valget.

Kontrollkomiteens behandling av saken kom i kjølvannet av Riksrevisjonens kraftige kritikk av satsingen på CO2-fangst og -lagring i fjor sommer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus