Sovjetunionen skapte bølger på Stortinget

Bård Vegar Solhjell (SV) lot seg provosere over påstanden fra Høyres Øyvind Halleraker om at SV hadde sympatier med Sovjetunionen. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Bård Vegar Solhjell (SV) lot seg provosere over påstanden fra Høyres Øyvind Halleraker om at SV hadde sympatier med Sovjetunionen. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

Bård Vegar Solhjell vil ha en beklagelse fra Høyres Øyvind Halleraker etter påstander om at SV hadde sympatier med Sovjetunionen da forløperen Sosialistisk Folkeparti (SF) ble stiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han bør dokumentere påstanden eller legge den død og maktesløs, krever SV-nestlederen.

Torsdagens debatt om regjeringens utenrikspolitikk nådde ikke de store emosjonelle høyder før Halleraker grep ordet.

– SVs historie er jo kjent. Sosialistisk Folkeparti ble stiftet på sin motstand mot NATO og sine sympatier med Sovjetunionen, sa den erfarne stortingsrepresentanten.

– Det må være frustrerende å se at de verdier man har stått for, ikke har vunnet fram, og at det man har kjempet imot, har lyktes, fortsatte han.

Les også: Solhjell fikk refs for denne t-skjorten

Så rødt

Uttalelsene fra Halleraker fikk Solhjell til sporenstreks å tegne seg på talerlisten.

– Ja, Sosialistisk Folkeparti ble dannet på NATO-motstand i 1961. Men dannet på et forsvar av Sovjetunionen – hørte jeg riktig? spurte Solhjell indignert, før han slo fast at det som kunne tolkes som en grov fornærmelse nok kun var snakk om «grenseløs mangel på historisk innsikt».

Solhjell fortsatte med å forelese om at SV ble dannet på det såkalte tredje standpunkt.

– Det var ideen om at du skal ha samme standard for politikken til alle stormaktene. Derfor kritiserte SV både invasjonen i Afghanistan og amerikanske brudd på folkeretten og menneskerettighetene i Latin-Amerika, mens andre i norsk politikk så mellom fingrene med det ene og kritiserte det andre, sa han.

Les også: - SV har ikke fått nytt syn på NATO

Ingen beklagelse

– Jeg greide tydeligvis å provosere Solhjell, men vi behøver ikke gå langt tilbake i stortingsprotokollene for å finne eksempler på SV-hyllest av sosialistiske regimer, sier Øyvind Halleraker til NTB.

Høyre-representanten ser ingen grunn til å beklage påstanden han framsatte og viser til at referatet fra stortingsdebatten viser at han ikke sa at SF var dannet på forsvar av Sovjetunionen, slik Solhjell uttrykte det.

– Jeg registrerer at han svinger seg til store høyder med uriktige påstander og krav til meg fra Stortingets talerstol. Dette velger jeg å tolke som et forsøk på motangrep for å avlede oppmerksomhet, men noen sympatisk og troverdig forestilling blir det jo ikke når man avsløres på denne måten, sier Halleraker, som på Twitter kontrer med at det kanskje er Solhjell som bør unnskylde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus