Åpen for alle - alltid

Timosjenko stiller som presidentkandidat

Tidligere statsminister i Ukraina, Julia Timosjenko, vil satille som kandidat til presidentvalget i landet. Her fra et møte med statsminister Erna Solberg i Dublin tidligere denne måneden. Foto: Anne Marte Vestbakke (NTB scanpix)
Tidligere statsminister i Ukraina, Julia Timosjenko, vil satille som kandidat til presidentvalget i landet. Her fra et møte med statsminister Erna Solberg i Dublin tidligere denne måneden. Foto: Anne Marte Vestbakke (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko bekrefter at hun stiller som kandidat ved presidentvalget 25. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg planlegger å stille til valg som presidentkandidat, sa hun til journalister i Kiev torsdag.

Timosjenko ble først løslatt fra fengsel for kort tid siden der hun har sonet to år av en dom på sju års fengsel for maktmisbruk. Hun ble dømt i forbindelse med en gassavtale hun inngikk med Russland mens hun var statsminister i 2010.

Hun har nylig vært i hardt vær for uttalelser hun kom med i en telefonsamtale som russiske myndigheter etter alt å dømme avlyttet og gjorde kjent. Der uttrykte Timosjenko seg svært nedsettende om russerne i landet.

Timosjenko har to ganger vært statsminister siden oransjerevolusjonen i 2004 og stilte i presidentvalget i 2010. Da ble hun så vidt slått av Viktor Janukovitsj, som i sin tur ble fjernet fra stillingen etter opprøret i februar.

Straks hun var løslatt fra fengselet, talte hun til demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev. Få dager senere ble hun innlagt på sykehus i Berlin for å få behandling for ryggproblemene hun fikk under fengselsoppholdet.