The Wall Street Journal skeptisk til Stoltenberg

SKEPTISK: Den konservative amerikanske avisen The Wall Street Journal mener Jens Stoltenbergs fortid gjør ham mindre aktuell som kandidat til stillingen som generalsekretær i NATO. Foto: NTB scanpix (montasje: ABC Nyheter)
SKEPTISK: Den konservative amerikanske avisen The Wall Street Journal mener Jens Stoltenbergs fortid gjør ham mindre aktuell som kandidat til stillingen som generalsekretær i NATO. Foto: NTB scanpix (montasje: ABC Nyheter)

Den konservative amerikanske avisen The Wall Street Journal mener Jens Stoltenberg er en tvilsom kandidat til å bli generalsekretær i NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WSJ viser i en kommentar torsdag både til Stoltenbergs radikale ungdomstid og til det de kaller hans farlige vrangforestillinger om både atomvåpen og behovet for vestlig avskrekking overfor Russland.

Avisen skriver at Norge i årtier har vært en nær partner for USA, men samtidig «domineres av en venstreorientert elite som er svært skeptisk til USAs lederrolle i verden og nærer farlige illusjoner om atomvåpen og vestlig avskrekking».

Les også: – SV har ikke fått nytt syn på NATO

«Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, den mest sannsynlige til å bli NATOs neste generalsekretær, står for disse motsetningene», skriver WSJs Sohrab Ahmari og uttrykker sterk tvil om han er en egnet kandidat til å lede forsvarsalliansen.

Stoltenberg er ikke den eneste ansvarlige europeiske politikeren som har tilbrakt ungdomstiden i «Europas venstreradikale febersump», skriver avisen og viser til Tysklands tidligere utenriksminister Joschka Fischer.

Men Ahmari mener altså at Stoltenbergs radikale syn kun er dempet med alderen, ikke helt lagt til side.

Etter avisens mening har Stoltenberg helt til det siste utvist et altfor rosenrødt syn på trusselen fra Russland.

Les også: Få hindre gjenstår for Stoltenberg i NATO

Her viser WSJ til en tale Stoltenberg i 2010 holdt på NATOs toppmøte i Lisboa der han sa at NATO og Russland står overfor mange av de samme sikkerhetsutfordringene, og at dette best løses ved samarbeid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus