Dårlig vær fører til ny stans i leting etter savnet fly

Tordenvær og kuling satte torsdag en stopper for flysøket etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines i Indiahavet. Samtidig melder Thailand at 300 gjenstander er sett fra satellitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten fra Thailand er den andre på to dager om mulige vrakfelt i havet omtrent der man tror at Boeing 777-flyet kan ha styrtet, flere tusen kilometer sørvest for Australia.

Men en stadig med massiv leteinnsats har ennå til gode å sikre noen av gjenstandene som er observert fra satellitter eller fly.

Avlyst

En rekke fly deltar i letingen etter flyet, som var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det antas å ha styrtet i havet 8. mars.

Tirsdag måtte både fly og skip innstille letingen som følge av dårlig vær. Torsdag ble flyene nok en gang satt på bakken.

Letingen med skip fortsetter imidlertid. Skipene var også på vei ut av området, men så ble det bestemt at de fem skipene fra Australia og Kina skulle bli og prøve å fortsette letingen.

Is og turbulens

– Værmeldingen for området varsler kraftig ising, kraftig turbulens og nær null sikt, opplyser en talsmann for de amerikanske flyene som deltar i søket etter rute MH370.

– Alle som er der ute, kommer nå hjem, og alle avganger herfra er innstilt, sier Adam Schantz.

Den australske hovedredningssentralen bekrefter at flysøket etter vrakrester er innstilt på grunn av været.

Letingen begynner å haste siden batteriet på den såkalte svarte boksen med taleregistrator og ferdskriver slutter å virke etter rundt 30 dager under vann.

Satellittbilder

Torsdag meldte thailandske myndigheter at satellittbilder har vist rundt 300 flytende gjenstander spredt rundt i leteområdet. Gjenstandene varierer i størrelse fra 2 til 15 meter, sier direktør Anond Snidvongs i det thailandske romfartsdirektoratet.

Gjenstandene ble observert om lag 200 kilometer fra det området i det sørlige Indiahavet der franske satellittbilder de siste dagene har vist over 120 gjenstander som kan være vrakrester fra flyet.

– Noen av gjenstandene var én meter lange, andre var opptil 23 meter, opplyste Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein på en pressekonferanse i hovedstaden Kuala Lumpur.

Bildene ble tatt i et område drøyt 2.500 kilometer sørvest for Perth på Australias vestkyst, men gjenstandene er hittil ikke funnet verken av skip eller fly. Det kan derfor ikke slås fast at de virkelig skriver seg fra det styrtede flyet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus