
ESA: – Farlig høy forurensing i mange norske byer

Store deler av Østlandet, spesielt Oslo, Vestlandet og Midt-Norge har farlig høye nivåer av lokal luftforurensning, advarer EFTAs overvåkingsorgan, ESA.
Konklusjonen kommer etter systematiske målinger hvert år siden 2008. Luftkvaliteten i mange norske byer er for dårlig, og i mange tilfeller mangler handlingsplaner for å møte problemet.
ESA varsler nå norske myndigheter om at verdiene av svevestøv (PM10), nitrogendioksid (NO2) og svoveldioksid (SO2) er så høye at det innebærer brudd på EØS-reglene om luftkvalitet.
«Borgere i mange byer i Norge er eksponert for forurensningsnivåer som er for høye. I tillegg har Norge mislyktes i å etablere handlingsplaner for å håndtere problemet», skriver ESA i sin uttalelse onsdag.
– Det ESA i realiteten sier, er at vi må få ned veitrafikken i de store byene. Derfor må vi snarest sette oss ned med samferdselsministeren og de som styrer byene for å finne ut hvordan vi skal klare det, sier Sundtoft til NTB.
Les også: Luftforurensning kan gi lav fødselsvekt
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVerst i Oslo
Situasjonen synes verst i hovedstaden, der grenseverdiene for nitrogendioksid har vært overskredet sammenhengende siden 2008 og fram til i dag. Nå slår ESA fast at tross tiltakene som er satt inn vil ikke forurensningsnivået i Oslo være nede på et akseptabelt nivå før tidligst i 2025.
Hovedkilden til lokal luftforurensning er nettopp veitrafikk.
Da den rødgrønne regjeringen i Nasjonal transportplan i fjor begynte å legge opp til rushtidsavgifter og kollektivsatsing, møtte den sterk motstand fra byrådslederne i Oslo, Bergen og Trondheim.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBård Hoksrud, daværende stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet – nåværende statssekretær i Samferdselsdepartementet – karakteriserte på sin side forslaget som frekt. Han tok til orde for belønne de som reiser kollektivt og ville ha seg frabedt at bilistene ble straffet.
Artikkelen fortsetter under annonsenByene bestemmer
Regjeringspartner Sundtoft har imidlertid ingenting imot tiltak som gjør det dyrere å kjøre bil i byene, det eneste tiltaket som virkelig fungerer, ifølge trafikkanalytikere Aftenposten snakket med i forbindelse med NTP.
– Det som er viktig er at det er byene selv om bestemmer virkemidlene. Vi kan ikke være prinsipielt for lokale beslutninger og prinsipielt imot det de beslutter, sier Sundtoft.
Den samme problematikken som ESA ser i Oslo gjør seg også gjeldende i Asker, Bærum, Lørenskog, Skedsmo, Oppegård, Ski, Lier og Drammen.
Samtidig får Bergen utsatt frist for å redusere NO2-forurensningen til 1. januar. Grenseverdiene her ble brutt i 2008, 2010 og 2012.
I Trondheim ble grenseverdiene for NO2 overskredet hvert år fra 2008 til 2011 og for svevestøv fra 2009 til 2012, uten at det er laget tilfredsstillende handlingsplaner.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Kina til kamp mot forurensning
Holmås krever svar
Nå krever stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås at Sundtoft (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) kommer til Stortinget og forklarer seg.
– Tirsdag fortalte Verdens helseorganisasjon oss at farlig luft er det miljøproblemet som tar flest liv, i dag får vi beskjed fra Brussel om at regjeringen ikke engang har en plan for å gjøre noe med luftforurensningen i norske byer. Det holder ikke, sier Holmås til NTB.
Det var imidlertid SV som hadde miljøvernministeren i alle de årene ESA har gjennomført sine målinger.
Sundtoft nøyer seg med å slå fast at «dette er en utfordring vi har arvet av den forrige regjeringen».