Undersjøiske vulkaner og uvær kompliserer flysøk

Letingen fortsetter etter taleregistratoren og ferdskriveren til det forsvunnede passasjerflyet fra Malaysia. Men naturkreftene hindrer søket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utblåsninger fra undersjøiske vulkaner og bølger høye som fjell er betydelige utfordringer for letemannskapene, fastslår eksperter onsdag.

Redningsoperasjonen er uten sidestykke og omfatter blant annet forsvarsstyrker fra seks land. Tolv fly deltar i søket. Men ekspertene sier det ikke finnes noen garanti for at letemannskapene vil klare å finne og deretter berge rester av Malaysian Airlines MH370.

Flyet var av typen Boeing 777 og forsvant 8. mars etter å ha tatt av fra Kuala Lumpur i Malaysia med 239 mennesker om bord for å fly til Kinas hovedstad Beijing.

– Ingenmannsland

– Så nært ingenmannsland som det er mulig å være, sa Australias statsminister Tony Abbott onsdag om leteområdet, rundt 2.500 kilometer sørvest for Perth på Australias vestkyst.

Havforskeren Erik van Sebille ved universitetet i New South Wales sier at styrtstedet var i et havområde beryktet blant eksperter for sine vanskelige forhold.

– Generelt er det det mest forblåste havområdet med de største bølgene, sier han.

– Hvis det er storm vintertid, er det vanlig med 10-15 meter høye bølger.

Les også: – Må anta at ingen har overlevd

Nål i sjøsyk høystakk

Det amerikanske, sikkerhetsstrategiske konsulentfirmaet The Soufan Group ønsker heller ikke å underslå hvor vanskelig det kan være å finne de ettertraktede, såkalte svarte boksene.

– Som å finne en drivende nål i en kaotisk høystakk som skifter farge, endrer seg og framkaller sjøsyke, sier firmaet.

– En tilfeldig bølge kan skjule gjenstanden når øyet farer over området, solblink kan blende i løpet av et øyeblikk. Et blikk to grader til venstre når objektet er mest synlig, kan gjøre at det korte momentet går tapt, tilføyer de.

Les også: Pårørende fikk dødsbudskap på SMS

Uro under overflaten

Selv om man finner verifiserbart vrakgods fra flyet på overflaten, mener geologen Robin Beaman at undersjøiske vulkaner trolig vil hindre forsøkene på å finne ferdskriver og taleregistrator på havdypet.

– Den sørøstindiske havryggen går rett gjennom søkeområdet, noe som betyr at havbunnen stadig beveger seg og konstant omdannes av lavastrømmer, sier han.

Han betegner havryggen som en «ekstremt aktiv» rekke av vulkaner på gjennomsnittlig 3.000 meters dybde, der hvor den antarktiske og den australasiatiske, tektoniske platen møtes.

– Det er meget uheldig hvis vrakrester har havnet i dette aktive området. Det vil gjøre letingen vanskeligere, sier Beamna som er spesialist i undersjøisk geologi ved James Cook-universitetet i Queensland.

Personvernpolicy