Rom-foredragsholder ble avvist på svensk hotell

En finsk rom-kvinne, som var invitert som foredragsholder da den svenske regjeringen skulle legge frem sin hvitebok om overgrep mot romfolk, ble nektet servering på hotellet der hun bodde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg følte meg svært krenket, forteller 45 år gamle Diana Nyman til Dagens Nyheter.

Nyman, som sitter i Rom-folkets råd i Göteborg, var invitert til Stockholm av den svenske regjeringen for å snakke om diskriminering av romfolk i Sverige.

Det var også regjeringen som hadde booket rom til henne på Sheraton-hotellet, der hun fikk føle diskrimineringen på kroppen.

Bortvist fra frokostsalen

Da hun tirsdag skulle spise frokost i hotellets spisesal, iført det finske romfolkets tradisjonelle klær, ble hun bortvist.

– En fra personalet løp etter meg og stanset meg da jeg var på vei inn i frokostrommet, forteller Nyman.

Les også: Far og sønn tiltalt for menneske-handel med romfolk

Beskjeden var at frokost var reservert for hotellets gjester, og selv om Nyman kunne bevise at hun bodde på hotellet, så ble hun geleidet ut i lobbyen.

– Selv etter at jeg hadde vist at jeg hadde betalt for frokost, fastholdt personalet at jeg skulle bli værende i lobbyen. De hentet kaffe slik at jeg kunne drikke den der i stedet, forteller hun.

Pinlig opplevelse

– Det var så pinlig. Det var mange gjester i frokostrommet som ikke forsto at jeg ble diskriminert, det virket mer som om jeg forsøkte å snylte meg inn, forteller hun.

– Det som skjedde viser at det fortsatt er helt legitimt å diskriminere romfolk. Det var ingen på hotellet som reagerte eller grep inn, sier Nyman, som nå vurderer å anmelde hotellet til det svenske diskrimineringsombudet.

Den svenske regjeringen beklager hendelsen og vil nå ta sitt forretningssamarbeid med Sheraton opp til ny vurdering.

Les også: Rekordmange romfolk utvist fra Frankrike

Hverdag for mange

– Det var uhyggelig, og det er like uhyggelig at dette for mange er hverdagen, sier Erik Ullenhag ved det svenske regjeringskansliet.

Sheraton har foreløpig ikke beklaget behandlingen av Nyman, men opplyser at saken granskes.

– Vår policy er selvsagt at ingen skal diskrimineres. Dette må bygge på en misforståelse, sier hotellets direktør Thomas Johansson.

Les også: Statoil anmeldt for rasisme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus