Anne Beathe Tvinnereim reagerer:

– Skremmende og uhørt pengeutpressing fra EU

Advarer mot å koble toll på sjømat til forhandlinger om økte EØS-midler fra Norge til EU: Anne Beathe Kristiansen. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix.
Advarer mot å koble toll på sjømat til forhandlinger om økte EØS-midler fra Norge til EU: Anne Beathe Kristiansen. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix.

Sp-topp Anne Beathe Tvinnereim advarer regjeringen mot å gi mer pengestøtte til EU mot å få mindre toll på norsk fiskeeksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er EØS-midlene:

EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Samtidig bidrar EØS-midlene til å styrke kontakten og samarbeidet mellom Norge og de 16 mottakerlandene i Sentral- og Sør-Europa.

EØS-midlene utgjør omlag 1,8 milliarder euro for perioden 2009-14. Norges andel er omlag 97 prosent, det vil si ca. 1,75 milliarder euro (ca 14 milliarder kroner). Våre EFTA-partnere Island og Liechtenstein står for resten av bidraget.

Støtten er fordelt på 150 programmer som støtter flere tusen prosjekter.

Kilde: Utenriksdepartementet

EU har forlangt å få pengebidragene fra Norge knyttet til forhandlinger om EØS-avtalen og utvidelse av denne når EU har fått flere medlemsland.

Norges posisjon er at EU ikke har krav på betaling for EØS-avtalen, men at Norge ønsker å bidra til å motarbeide fattigdom i EU.

Tirsdag varslet statsminister Erna Solberg at EU krever mye mer penger fra Norge i en ny femårsperiode for såkalte EØS-midler, enn i de fem årene vi har bak oss.

Det reagerer sentralstyremedlem og kandidat til 1. nestledervervet ved Senterpartiets kommende landsmøte, Anne Beathe Tvinnereim, på:

- Pengekravet fra EU er ikke overraskende, men skremmende. Det er ingenting som heter «EØS-kontingent», sier Tvinnereim til ABC Nyheter.

- Dette er ren utrpessing fra EUs side. Det blir spennende å se om regjeringen står og fast og Solberg er villig til å stå opp mot Brussel, sier Sp-politikeren.

Advarer mot å koble til fisk

- En løsning i forhandlingene om EØS-midler forutsetter god markedsadgang for norsk sjømat, sa statssekretær Ingvild Stub (H), da forhandlingene om nye EØS-midler startet.

- Utgangspunktet til regjeringen før jul var at de ikke ville gi en krone mer. Å koble forhandlingene til markedsadgangen for fisk, er en skummel strategi, mener Tvinnereim.

- Det virker da som om regjeringen framstiller EØS-bidraget som betaling for markedsadgang. Men EØS-midlene er jo solidaritetsbidrag fra Norge til fattige EU-land. De er ikke en del av EØS-avtalen, de er ikke ikke underlagt ESA eller EFTA-domstolen, framholder hun og konkluderer:

- Det er uhørt å skulle kreve økonomisk kompensasjon for markedsadgang.

– Jeg skjønner EU

- En annen ting EU krever, er å styre mer hvor midlene går. Én ting den rødgrønne regjeringen fikk gjennom, var veldig viktig. Det var et system der mesteparten av midlene vi betaler, styres av Norge. Det ønsker EU å justere, sier Tvinnereim.

- Kravene fra EU er politikk. Selvfølgelig forsøker de å koble sine pengekrav til markedsadgang for Norge. De er i økonomisk krise og jeg skjønner at de gjerne vil ha økte bidrag, sier Anne Beathe Tvinnereim.

- Kunne du uavhengig av forhandlinger om toll på norsk sjømat, tenke deg å øke norske pengebidrag til fattige EU-land?

- Vi betaler mer enn nok i dag. Vi betaler mer per innbygger enn flere tunge EU-land, svarer hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus