Pårørende fikk dødsbudskap på tekstmelding

De pårørende har fått beskjed om at ingen kan ha overlevd da det savnede flyet styrtet sør i Indiahavet, vest for den australske byen Perth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapet fortalte mandag de pårørende at det ikke er noe håp om å finne noen av de 239 personene som var om bord, i live.

I en tekstmelding til de pårørende skriver flyselskapet følgende:

«Malaysia Airlines beklager at vi må anta utover enhver rimelig tvil at MH370 er tapt og at ingen av dem som var om bord, overlevde».

Atle Dyregrov, psykologspesialist ved Senter for Krisepsykologi, reagerer på varslingen.

– Dette er ikke måten å gå ut med en slik beskjed på, sier han til VG.

– SMS er upersonlig. Det kan skape reaksjoner som enda mer sinne, legger han til.

Les også: – Må anta at ingen har overlevd

Tårer og gråt

Etter nye analyser er det ikke lenger tvil om at flyet styrtet sør i Indiahavet, slår malaysiske myndigheter fast.

– Den siste posisjonen er et avsidesliggende sted, langt fra noen mulige steder å lande. Derfor er det med stor sorg at jeg må informere dere om at de nye opplysningene betyr at flygningen endte sør i Indiahavet, sa statsminister Najib Razak på en pressekonferanse mandag.

STYRTET:Malaysias statsminister Najib Razak informerte pressen mandag om at ingen kan ha overlevd da det savnede flyet styrtet i Indiahavet. Foto: ApSTYRTET:Malaysias statsminister Najib Razak informerte pressen mandag om at ingen kan ha overlevd da det savnede flyet styrtet i Indiahavet. Foto: Ap

På et hotellet i Beijing, der mange av de pårørende er samlet, holdt folk rundt hverandre, og tårene rant da de fikk den triste beskjeden fra flyselskapet.

Ambulansepersonale med bårer hastet inn i ballsalen der flere av de pårørende har oppholdt seg i de 17 dagene som har gått siden flyet forsvant, skriver nyhetsbyrået AFP.

Mange etterlatte hadde klamret seg til håpet om at en flykapring kunne bety at noen om bord hadde overlevd, men mandag var alt håp ute.

«På vegne av Malaysia Airlines og alle malaysiere går våre tanker og bønner til de etterlatte i denne smertefulle tiden», sto det i en uttalelse fra flyselskapet.

Over 150 av de døde 239 døde er kinesere.

Se også: - Flyet styrtet sør i Indiahavet

Ikke funnet

Boeing 777-maskinen skal ikke være funnet, men nye analyser utført av britiske etterforskere viser at det fløy langs den sørlige korridoren i Indiahavet, langt fra flyets opprinnelige rute.

– Inmarsat, det britiske selskapet som ga satellittdataene som indikerte den nordlige og den sørlige korridoren, har gjort nye beregninger. Med en type analyse som aldri tidligere har vært brukt i slike etterforskninger, har de kastet nytt lys over MH370s flykorridor. Flyets siste posisjon var midt i Indiahavet, vest for Perth, sa statsministeren.

Inmarsat mottok flere såkalte håndtrykksignaler fra flyet i timene etter at det forsvant. Signalene sa ikke noe om flyets tekniske tilstand eller hvor det var, men ved å regne ut avstanden fra satellitten kunne Inmarsat finne ut omtrent hvor flyet var da signalet ble sendt. Siden etterforskerne vet hvor mye drivstoff flyet hadde om bord, har de kunnet regne ut omtrent hvor flyet trolig har styrtet.

GRÅT: Pårørende skrek og gråt etter mandagens pressekonferanse der det kom frem at flyet etter all sannsynlighet har styrtet. Foto: ApGRÅT: Pårørende skrek og gråt etter mandagens pressekonferanse der det kom frem at flyet etter all sannsynlighet har styrtet. Foto: Ap

Et kinesisk og et australsk letefly gjorde mandag morgen nye funn i havet, men Razak sa ingenting om de nye observasjonene.

Bakgrunn: Nye funn i søket etter savnet Malaysia Airlines-fly

Mange døde

Malaysia Airlines' MH370-flygning tok av fra Kuala Lumpur rett etter midnatt 8. mars og skulle ha landet i Beijing omtrent seks timer senere. Men maskinen meldte aldri sin ankomst i vietnamesisk luftrom.

Omtrent 40 minutter etter avgang ble flyet observert på flygeledernes radarskjermer for siste gang. Etter en time og 34 minutter ble det registrert av militære radarer, men siden har flyet og de 227 passasjerene og 12 besetningsmedlemmene vært savnet.

Det antas at flyets kommunikasjonssystem ble slått av med vilje, og at det deretter endret kurs og fortsatte å fly i opptil sju timer. Det var fint vær i området, og det ble ikke fanget opp noe nødsignal.

25 land har deltatt i leteaksjonen, som de første dagene konsentrerte seg om et område nord for ekvator i Indiahavet. De siste dagene har letingen blitt mer og mer konsentrert om en relativt smal stripe i sør, tusenvis av kilometer unna flyets planlagte kurs.

Samtidig fortsetter etterforskningen på land. Over 100 mennesker har blitt avhørt, blant dem familiene til flyets piloter.

Personvernpolicy