Åpen for alle - alltid

Tsarens fotograf

Bondejenter (1909). Unge russiske bondekvinner byr frem bær til besøkende til deres izba, et tradisjonelt trehus, i et landlig område ved Sheksnaelven nær den lille byen Kirillov.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumenterte det russiske imperiet i farger for 100 år siden. Se billedgalleri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1909 ga tsar Nikolaj II av Russland Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii tillatelse til å dokumentere hans rike ved hjelp av en ny form for fotografi med farger.

I løpet av seks åre tok Prokudin-Gorskii omkring 10.000 bilder, der han systematisk dokumenterte Russlands rike kultur, industri og arkitektur. Bildene gir et sjeldent innblikk i Russland før revolusjonen, i farger så levende at det er lett å glemme at de er et århundre gamle.

Prinsippet går ut på at en rekke farger kan gjenskapes ved å kombinere enfargede motiver i rødt, grønt og blått. For å oppnå dette brukte Prokudin-Gorskii tre avlange glassplater til å ta sorthvittbilder gjennom fargefiltre.

Digitalt forbedret

Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) poserer nær en elv antatt å være Karolitskhalielva i Kaukasusfjellene nær havnebyen Batumi på østkysten av Svartehavet. Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) poserer nær en elv antatt å være Karolitskhalielva i Kaukasusfjellene nær havnebyen Batumi på østkysten av Svartehavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år 2000 ble motivene du kan se over pusset opp med digital hjelp i forbindelse med en utstilling, der man fjernet en del av fargefeilene som oppstod da eksponeringene ble kombinert for hånd, eller forstyrrelser som skyldtes motivenes bevegelse mellom eksponeringene. Her kan du se de originale versjonene.

Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii forlot Russland i 1918. Han reiste først til Norge og Storbritannia før han slo seg ned i Frankrike. Innen den tid var tsaren og hans familie drept, og imperiet fotografen hadde dokumentert var endret for alltid.

Hans unike bilder av Russland i årene før revolusjonen i 1917 ble bevart på glassplater. Disse kjøpte det amerikanske Kongressbiblioteket fra Prokudin-Gorskiis arvinger i 1948.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialpass

Prokudin-Gorskii og medlemmer av hans fotoekspedisjon har slått leir nær elva Chusovaia på den vestlige siden av Uralfjellene, som deler Europa og Asia. Bildet er tatt i 1912. Prokudin-Gorskii og medlemmer av hans fotoekspedisjon har slått leir nær elva Chusovaia på den vestlige siden av Uralfjellene, som deler Europa og Asia. Bildet er tatt i 1912.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prokudin-Gorskii ble født i Murom i Vladrimirprovinsen i 1863, og var utdannet kjemiker. Han viet sin karriere til fotografiets fremme. Hans egen orginale forskning førte til patenter på produksjon av fargefilm og levende bilder i farger. Omkring 1907 så Prokudin-Gorskii for seg en plan om å bruke den nye teknologien innen fargefoto til å dokumentere det russiske riket på systematisk vis. Målet var å lære russiske skolebarn om landets rike og varierte historie, kultur og fremskrittene i samtiden.

Tsar Nikolaj II utstyrte ham med en jernbanevogn med mørkerom, og spesialpass som ga fotografen adgang til avgrensede områder og sikret byråkratiets godvilje. Prokudin-Gorskii tilbrakte perioden omkring 1905-1915 med å dokumentere det russiske riket.

Han gjennomførte også mange illustrerte forelesninger om arbeidet. Prokudin-Gorskii forlot Russland i 1918, etter revolusjonen, og slo seg til slutt ned i Paris, der han døde i 1944.

Kilder: Wired , Library of Congress