Ukraina gir ordre om tilbaketrekking fra Krim

Mandag beordret Ukrainas forsvarsdepartement ukrainske styrker på Krim til å trekke seg ut. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)
Mandag beordret Ukrainas forsvarsdepartement ukrainske styrker på Krim til å trekke seg ut. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)

Ukrainas forsvarsdepartement har beordret ukrainske styrker på Krim til å trekke seg ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordren er gitt på grunn av russiske trusler mot de ukrainske soldatene og offiserene som befinner seg på Krim, og deres familier, sier Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov.

Turtsjynov snakket om ordren i nasjonalforsamlingen etter at russiske styrker tok kontroll over en ukrainsk marinebase i Feodosia i morgentimene mandag. Basen var et av de få militæranleggene Ukraina fortsatt hadde kontroll over på Krim-halvøya.

Panser, sjokkgranater, helikoptre

Ifølge en ukrainsk offiser på marinebasen ble det avfyrt skudd inne på området, der de ukrainske soldatene skal ha vært ubevæpnede. Det er ikke meldt om drepte eller sårede.

En talsmann for Ukrainas forsvarsdepartement, Vladislav Seleznyov, skriver på Facebook at russiske styrker brukte panserkjøretøyer og sjokkgranater i angrepet. Russiske fallskjermsoldater skal også ha trengt inn i på basen fra fire militærhelikoptre.

Pansrede kjøretøyer kjørte deretter ut av basen med ukrainske soldater som var bundet på hendene. Det ble også sett røyk fra noen av brakkene på anlegget.

Les også: Russiske styrker tok kontroll over nok en marinebase på Krim

– Nasjonalgarde

Krims såkalte selvforsvarsstyrke som har bistått de russiske soldatene med å ta full militær kontroll over halvøya, vil bli omgjort til en nasjonalgarde, ifølge en representant for de lokale myndighetene på Krim.

Han hevder at de lokale kampene er over.

De såkalte militsstyrkene har delvis opptrådt ubevæpnet, men i seinere tid har mange vært utstyrt med automatvåpen og hjulpet russiske styrker med å overta ukrainske militære anlegg.

Personvernpolicy