Åpen for alle - alltid

Nye funn i søket etter savnet Malaysia Airlines-fly

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kinesisk og et australsk fly gjorde nye funn under søket etter det savnede Malaysia Airlines-flyet mandag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like før Malaysias forsvarsminister Hishammuddin Hussein skulle holde pressekonferanse om letingen mandag formiddag, ringte Australias statsminister Tony Abbott sin malaysiske kollega.

Han fortalte at et australsk P-3 Orion-fly har observert to gjenstander, en rund og grå eller grønn og en firkantet og oransje.

Det australske marinefartøyet HMAS Success er det eneste skipet i nærheten av funnet, men flere av landene som bidrar i søket sender skip og fly for å bistå i søket. Australia håper at Success vil finne gjenstandene innen få timer, og senest i natt norsk tid.

Kinesisk funn

Tidligere på dagen meldte det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at et kinesisk Iljushin-76-fly hadde observert to «relativt store flytende gjenstander, med mange små hvite gjenstander spredt rundt i en radius av flere kilometer». Flyet fløy på 33.000 fot fra Perth i Australia for å søke etter MH370-flyet da gjenstandene ble oppdaget. Kinesiske myndigheter jobber mandag morgen på spreng med å analysere bildene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et amerikansk P-8 Poseidon-fly, som er verdens mest avanserte leteflytype, lette etter gjenstandene, men fant dem ikke. Det kinesiske flyet skal ha tatt bilder av funnet, og kinesiske myndigheter jobbet mandag formiddag på spreng med å analysere dem, ifølge BBC.

Marinen jobber med modeller som kan vise hvor gjenstandene kan ha drevet. Tidligere mandag så et kinesisk Iljushin-76-fly som deltar i leteaksjonen, «to relativt store flytende gjenstander, med mange små hvite gjenstander spredt rundt i en radius av flere kilometer». De to store delene var hvite og kvadratiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette kan være nøkkelen til flymysteriet

Innenfor søkeområdet

I alt er ti fly involvert i søk etter deler fra det forsvunne flyet fra Malaysia Airlines mandag morgen. Foto: AMSA (EPA)I alt er ti fly involvert i søk etter deler fra det forsvunne flyet fra Malaysia Airlines mandag morgen. Foto: AMSA (EPA)

Det er ikke bekreftet at noen av funnene stammer fra Malaysia Airlines-flyet som forsvant fra radaren på vei fra Kuala Lumpur til Beijing for over to uker siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge funnene ligger innenfor mandagens søkeområde, som er rundt 85.000 kvadratkilometer stort og ligger rundt 2.000 kilometer sørvest for Perth i Australia. Det er kraftig vind og lavt skydekke i området. Den australske marinen bekrefter at de to funnene er av ulike gjenstander.

Kina har sendt en rekke marinefartøy til begge funnstedene, men disse ventes ikke å være fremme før tirsdag. I tillegg er både fly og marinefartøy fra andre land på vei.

Spesialutstyr

Leteaksjonen konsentrerte seg først om et område nord for ekvator i Indiahavet, men er de siste dagene blitt mer og mer konsentrert om en relativt smal stripe i sør, tusenvis av kilometer unna flyets planlagte kurs.

– Jo mer vi undersøker den nordlige korridoren, jo mindre område er aktuelt der, sa Hussein på mandagens pressekonferanse.

USAs marine flyr inn spesialutstyr til området som kan finne flyets såkalte «svarte bokser». Det er snakk om en detektor som taues etter et fartøy i lav hastighet mens det lytter etter signalene flyets «bokser», taleregistratoren og ferdskriveren, sender ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommandørkaptein Chris Budde i USAs marine sier de har hentet detektoren som en forholdsregel, siden det haster å finne boksene. Etter 30 dager vil batteriene lades ut og signalet som de sender, forsvinne.

Samtidig fortsetter etterforskningen på land. Over 100 mennesker har blitt avhørt, blant dem familiene til flyets pilot og copilot.

Videoapell

Mandag morgen la Malaysia Airlines ut en video der adminstrende direktør Ahmad Jauhari kommer med en apell til familiene. Se videoen under: