Professor: – Nivået på norske studenter en katastrofe

Professor Bernt Hagtvet mener at det ikke lenger er kultur for hardt arbeid blant studenter i Norge. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX
Professor Bernt Hagtvet mener at det ikke lenger er kultur for hardt arbeid blant studenter i Norge. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX

I snitt bruker norske studenter 29 timer i uken på studier, langt færre enn i mange andre land. Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap, mener nivået på norske studenter er en katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvalitetsreformen som ble innført i 2003, skulle blant annet gi studentene bedre tilbakemeldinger og sørge for at flere fullførte utdanningen, men lite tyder på at det har skjedd, skriver Aftenposten.

– Nivået på studentene er en katastrofe. Ingen tar tak i det og gjør noe med det. Det er manglende oppfølging og for dårlige midler til seminarundervisning. Hele kvalitetsreformen er en katastrofe, sier han til avisen.

Hagtvet mener både studentene, utdanningsinstitusjonene og politikerne må ta sin del av skylden, og mener at både studiefinansieringen og oppfølgingen av studentene er for dårlig.

– Hvorfor er det ingen som tør å ta tak i at det er for mange studenter som ikke burde vært det? De burde ta en annen utdanning, sier han og mener at det ikke lenger er kultur for hardt arbeid.

Les også: Studenter hadde verdifullt Munch-bilde på do

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, er uenig i at for mange studenter tar høyere utdanning. Han mener problemet mer ligger i at universitetene har for få vitenskapelige ansatte per student og at kontakten mellom studenter og forelesere er for dårlig.

– I dag er det mange studenter som aldri snakker med foreleseren sin. Tenk om en arbeidstaker ikke møter sjefen sin på tre år, det fører ikke til særlig god motivasjon. Jeg tror ikke studenter er late og lite sultne, men jeg tror vi ofte ikke blir motivert til å gjøre så mye, mener Rydje.

Personvernpolicy