Røde Kors skaffet åttebarnsmor hotellrom i Frankrike

En mor med åtte barn har måttet bo på flyplassen Charles de Gaulle i påvente av at franske myndigheter skal finne et bosted til dem (personene på bildet har ingenting med saken å gjøre). Illustrasjonsfoto: Fred Dufour (AFP Photo)
En mor med åtte barn har måttet bo på flyplassen Charles de Gaulle i påvente av at franske myndigheter skal finne et bosted til dem (personene på bildet har ingenting med saken å gjøre). Illustrasjonsfoto: Fred Dufour (AFP Photo)

En mor med åtte barn som ble sendt ut av landet for en uke siden, har oppholdt seg på en flyplass utenfor Paris. Franske Røde Kors skaffet lørdag familien et hotellrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien, som i en uke har bodd på Charles De Gaulle-flyplassen utenfor Paris, sier de har hotellrom fram til mandag.

– Mandag må vi ut herfra. Røde Kors skaffet dette hotellet, og her har vi to rom. Men vi har det bare til mandag. Røde Kors sier at de skal prøve å skaffe et annet hotell, men ellers må vi tilbake til flyplassen, sier datteren til kvinnen, 14 år gamle Denait til VG.

Ikke forberedt

Moren Simreth Wolbgeber fra Eritrea kom til Norge i fjor sommer, og det minste barnet hennes ble født på Sunnmøre. Hun oppfylte ikke kravene til opphold i Norge ettersom hun først hadde blitt registrert i Frankrike, og ifølge Dublin-avtalen skal asylsøkere sendes tilbake til det landet de først ble registrert i.

Les også: Kraftig økning i asylstrømmen til Norge

I Frankrike var imidlertid ikke myndighetene forberedt på at familien var så stor, og etter tre dager på et hotell betalt av Røde Kors, måtte familien tilbake til flyplassen.

Ifølge kvinnen har franske myndigheter opplyst at de «kanskje» kan få en plass å bo 31. mars. Inntil videre må de oppholde seg på Charles de Gaulle-flyplassen, melder NRK.

Politiets utlendingsenhet opplyser til NRK at franske myndigheter har akseptert å ta imot familien og at det er de som nå har ansvaret.

– Norsk folkevett

Venstre, KrF og SV er enige om at norske myndigheter burde legge press på Frankrike i denne saken.

– Barnefamilier kan ikke sendes av gårde uten at en vet at de blir tatt imot av myndighetene dit de sendes, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til NTB.

Parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Olav Syversen mener også at norske myndigheter bør ta kontakt med franske myndigheter. Han får støtte av Venstres nestleder, Terje Breivik.

– I dette tilfellet er det sunt, norsk folkevett og medmenneskelighet å forsikre seg om at det er et mottak som ivaretar en barnefamilies primærbehov før utsendelse, sier Breivik til NRK.

Personvernpolicy