Strid mellom Disney og Oslo Kino

De to selskapene er ikke enige om leieprisen på storfilmen Captain America. Resultatet ser ut til å bli at den settes opp på alle kinoer i landet bortsett fra i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslobaserte fans av superheltfilmene fra Marvel fortviler på Facebook. Denne uken har det blitt kjent at filmen om Captain America, med norgespremiere 26. mars, neppe vil bli satt opp på kinoer i hovedstaden.

Årsaken er uenighet mellom Oslo Kino og filmens norske distributør Walt Disney Company Norge. De forhandler om hva filmleien skal koste, og hadde senest møte om saken torsdag.

– Vi har ikke bedt om annen filmleie enn det vi har hatt de siste ti årene, som med Thor 2 og andre Marvel-filmer. Prosentandelen varierer fra film til film og fra kino til kino, basert på størrelsen på kinoen, sier sjef for Walt Disney Company Norge, Inger Warendorph, til ABC Nyheter.

Les også: Thor-stjernene ble inspirert av Lofoten

– Vil ha mer rettferdig pris

Leien forhandles fra film til film, så det er foreløpig uklart om uoverensstemmelsen vil ramme distribusjonen av Disneyfilmer som Maleficant i mai eller Marvel-filmen Guardians of the Galaxy 1. august.

Slik forklarer administrerende direktør i Oslo Kino, Jannicke Haugen, konflikten:

– Den siste tiden har Disney blitt presentert for Oslo Kinos tanker om en mer rettferdig prisstruktur i fremtiden. Det har resultert i at man ikke har kommet til enighet om et prisnivå for filmen. Uavhengig av hvem vi sammenlikner oss med ser vi at vi ligger på et urimelig høyt nivå. Gjennom en årrekke har vi betalt langt mer en våre konkurrenter, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi har hatt et oppriktig ønske om å komme frem til en løsning med Disney, slik at vi kan tilby filmen «Captain America» til vårt publikum.

– Dialogen med distributørene er fortsatt god, og dette handler kun om at vi ønsker samme vilkår som våre konkurrenter.

Les også: Forbyr Nymphomaniac på grunn av sex-scenene

Nye eiere

Resultatet for kinogjengerne er at Captain America vil bli satt opp på alle landets øvrige kinoer, bortsett fra altså Oslo. Egmont tok over driften av Oslo kino i fjor høst. Egmont eier også distributøren Nordisk Film. Der har man ikke hatt noen problemer med forhandlingene:

– Vi har ikke noen konflikt med Oslo kino. Vi forhandler leie fra film til film, og har ikke opplevd noen problemer i diskusjonen om leie. Det er selvfølgelig en diskusjon fra film til film, og jeg vil alltid kjempe for rettferdig leie, sier kinodistribusjonsdirektør Morten Christoffersen i Nordisk Film til ABC Nyheter.

– At vi har samme eier spiller ingen rolle, dette er separate organisasjoner, og jeg har mitt resultat å tenke på.

Personvernpolicy