Menneskets luktesans:

– Nesen kan skille mellom mer enn en billion dufter

LUKTESANS: – Folk tenker at dyr har langt bedre luktesans enn oss, men mennesker er veldig flinke til å lukte ting, sier forsker Leslie Vosshall. Foto: Colourbox.com
LUKTESANS: – Folk tenker at dyr har langt bedre luktesans enn oss, men mennesker er veldig flinke til å lukte ting, sier forsker Leslie Vosshall. Foto: Colourbox.com

Menneskenesen er langt bedre på å skille mellom ulike dufter enn man hittil har trodd. Amerikansk forskning antyder at luktesansen kan skille minst en billion lukter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luktesansen:

Luktesansen påvirkes av kjemiske forbindelser i gassform (odoranter). Luktesansen kan hos enkelte arter være svært ømfintlig, den tjener næringsopptaket og forplantningen, og den varsler om farer og hjelper til med å oppspore bytte.

Organene for luktesansen sitter hos mennesket og de fleste landlevende virveldyr i nesen.

Kilde: Snl.no

Menneskeøyet kan skille mellom flere millioner forskjellige fargenyanser og øret nesten en halv million forskjellige toner.

Men hva med nesen? Så langt har man estimert at luktesansen klarer å skille mellom 10.000 forskjellige dufter. Men denne påstanden er ikke bekreftet gjennom forskning, skriver amerikanske forskere i tidsskriftet Science.

Ifølge deres nye studie overgår nesen både øyet og øret med god margin når det gjelder antall stimuli den kan skille mellom.

– Vi har beregnet at mennesker kan skille mellom minst en billion luktstimuli, skriver tidsskriftet.

Men forskerne mener selv at dette kan være et for lavt estimat.

– Beskjeden her er at luktesansen vår er mer følsom enn det vi selv tror. Men vi tenker ikke på den og bruker den ikke i hverdagen, sier forsker Andreas Keller, som ledet studien, i en pressemelding fra The Rockefeller University.

Se også: Sniffer seg frem til schizofrenidiagnose

Laget ukjente lukter

Forskerne laget ulike eksperimenter for å teste hvor lett folk klarte å skille mellom blandinger av 128 forskjellige luktmolekyler, som til sammen representerer et vidt spekter av lukter; fra gress til sitrus og anis.

Forsker Andreas Keller ved Rockefeller University er den første som har gjort en vitenskapelig beregning av hvor mange ulike lukter menneskenesa kan skille mellom. Foto: The Rockefeller UniversityForsker Andreas Keller ved Rockefeller University er den første som har gjort en vitenskapelig beregning av hvor mange ulike lukter menneskenesa kan skille mellom. Foto: The Rockefeller University

Molekylene ble blandet tilfeldig i grupper av 10, 20 og 30 for å lage ukjente lukter.

26 deltagere ble dermed bedt om å identifisere en lukt fra tre prøver, to som var like og en som skilte seg ut.

Basert på resultatene fra disse forsøkene, beregnet forskerne hvor mange ulike lukter en gjennomsnittsperson ville klare å skille dersom de ble presentert for alle mulige blandinger som det er mulig å lage med disse 128 molekylene.

Resultatet ble da minst en billion.

Les også: Forskning viser hvor de ulike følelsene virker i kroppen

– Kan trene opp luktesansen

– Dette er den første virkelige testen på hvor god menneskets luktesans virkelig er. Folk tenker at dyr har langt bedre luktesans enn oss, men mennesker er veldig flinke til å lukte ting, sier forsker Leslie Vosshall, som også har bidratt til studien, til BBC.

Hun sier dyr er to-tre ganger flinkere enn oss når det gjelder lukt, fordi de vier større del av hjernen sin til luktesansen.

Men mennesker kan trenes opp til å bruke større del av luktesansen, mener Vosshall.

Professor Stephen Liberles ved Harvard Medical School mener også det er mulig at luktesansen vår er enda bedre enn det som kommer frem i denne studien:

– Forskningen har langt på vei undersøkt kapasiteten i menneskets luktesans, men det er fortsatt spesifikke spørsmål som må besvares om hvor mange individuelle stoffer som kan oppfattes, kommenterer han ifølge BBC.

Personvernpolicy