Åpent utfall i Sp-striden

SPENT: Støttespillerne til Ola Borten Moe teller stemmer foran landsmøtet i Senterpartiet. (Foto: NTB scanpix)
SPENT: Støttespillerne til Ola Borten Moe teller stemmer foran landsmøtet i Senterpartiet. (Foto: NTB scanpix)

Støttespillerne til Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim teller stemmer foran landsmøtet i Senterpartiet. Ingen av dem er trygge på seier i kampen om nestledervervet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er helt åpent. Selv om Ola Borten Moe har støtte fra store og tunge fylkeslag, er alle fylker delt. Det finnes en god del kvinner i Trøndelag som er lei gutteklubben grei, sier en kilde som kjenner partiet godt og står Tvinnereim nær.

307 delegater møter til det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm 7. april. Ingen av de 16 fylkeslagene vil binde sine delegater, men ifølge Nationen er særlig Borten Moes støttespillere klare på at stemmene bør avgis i tråd med innstillingen fra fylkesårsmøtene.

Hemmelig

I henhold til partivedtektene skal det være skriftlig votering på det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm 7. april. At stemmegivningen ikke er synlig for alle, gjør hestehandler mellom fylkeslag og trusler om bruk av partipisk mindre verdt.

Et eksempel på en slik hestehandel er den som skal være inngått mellom fylkeslagene i Nord-Trøndelag og Nordland. Mot å støtte Ola Borten Moes kandidatur som første nestleder, skulle Nord-Trøndelag støtte Nordland-kandidaten Janne Sjelmo Nordås som andre nestleder.

– Dette er et interessant eksempel på at en kan være litt for lur litt for tidlig. Dersom Nordland vil ha Nordås, ser det for meg ut til at de bør støtte Tvinnereim som første nestleder, sier tidligere statssekretær Steinulf Tungesvik fra Hordaland til Klassekampen.

Resonnementet baserer seg på at Ola Borten Moe kun er kandidat til stillingen som første nestleder, mens Tvinnereim også stiller til valg som andre nestleder. I kampvotering mot Tvinnereim, er det få som levner Nordås en sjanse.

– Falle for eget grep

I Tvinnereims krets er holdningen at seierssikre trøndere nå kan falle for eget grep.

– De var ute etter å finne en alliansepartner, men kunne ikke lete på Vestlandet der Navarsete står sterkt eller på Østlandet hvor Vedum har full kontroll. Nordland ble det naturlige valget ettersom Troms allerede slutter opp om Borten Moe, lyder analysen.

Fra begge leire slås det fast at valgene må følges av et kompromiss som sikrer at ikke den ene siden sitter tilbake med bukten og begge endene. Dette har valgkomiteen også tatt hensyn til.

Innstillingen til nytt sentralstyre har to alternativer, alt etter hvem som går av med seieren i nestlederstriden. Denne løsningen har enstemmig tilslutning fra komiteens medlemmer.

Personvernpolicy