AFP-reporter og familie drept på hotell Serena

Journalist Sardar Ahmad, hans kone og to barn er blant de drepte på Serena Hotel i Kabul. Ahmad jobbet for det franske nyhetsbyrået AFP og leverte saker til Ny Tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sardar hadde tett kontakt med kilder i Taliban. Han var en av de viktigste stemmene som fikk ut fakta fra Afghanistan, via AFP og ut til verden, sier redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid til NTB.

Ahmad skrev for den norske ukeavisen under navnet Ahmad Khan siden 2006.

– Jeg har hatt flere møter med ham her i Oslo. Jeg skulle faktisk sende ham en epost i dag om valget. Dette er et stort tap, ikke minst for friheten i Afghanistan, sier Herbjørnsrud.

Skutt av fire tenåringer

Minst ni sivile ble drept i angrepet på Serena Hotel i Kabul torsdag. De fire angriperne skal ha vært tenåringer på under 18 år. De tok seg inn i hotellet på kvelden og åpnet ild. Taliban-bevegelsen har tatt på seg ansvaret for angrepet, melder AFP.

Kort tid etter at alarmen gikk, ble hotellet omringet av politiet, mens afghanske spesialstyrker rykket inn. Norske spesialsoldater bisto politiet i aksjonen.

Den 40 år gamle journalisten, kona og to av de tre barna deres ble drept i angrepet. En fotograf fra AFP identifiserte de fire på et av sykehusene i Kabul fredag.

Familiens minste barn, en gutt, overlevde angrepet, men er livstruende skadd og får intensiv behandling på sykehus.

Det norske investeringsselskapet Norfund, som eies av Utenriksdepartementet, har investert 34 millioner norske kroner i hotell Serena i Kabul.

Erfaren

Ahmad har arbeidet for AFP siden 2003 og var byråets mest erfarne journalist i Kabul. Han dekket både samfunnsliv, krig og politikk.

– Han var superprofesjonell, er Herbjørnsrud oppsummering av kollegaen.

Journalistprofessor Christian Christensen ved Stockholms universitet skriver på Twitter at Sardar var «fikseren» til den svenske journalisten Nils Horner som ble skutt og drept i Kabul forrige uke.

– Stor sorg

Journalister fra mange land uttrykker sorg på Twitter etter drapet på en kollega. «Stor sorg blant journalister i Kabul etter at den afghanske journalisten Sardar Ahmed med familie ble drept på Serena» skriver TV 2-ankeret Mah-Rukh Ali.

«Mange utenlandske journalister på besøk i Afghanistan var i kontakt med drepte journalist Sardar Ahmad og hans mediebyrå Kabul Pressistan» skriver Anders Sømme Hammer.

– Det er alltid trist når journalister blir mål for terror og i konflikter. Sikkerheten for journalister over hele verden er noe vi er opptatt av og bruker mye tid og ressurser på, sier nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag til NTB.

Personvernpolicy