EU-parlamentets president til ABC Nyheter:

– Vi må gi Ukraina penger raskt - uten krav til reformer

– Ukraina trenger penger i morgen den dag. Det må de få uten krav om reformer, sier EU-parlamentets president Martin Schulz. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
– Ukraina trenger penger i morgen den dag. Det må de få uten krav om reformer, sier EU-parlamentets president Martin Schulz. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Til nå har IMF og EU snakket om strenge krav til reformer som betingelse for pengehjelp til Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med inntrykket som er blitt gitt til nå, sier EU-parlamentets president Martin Schulz at raske penger bør utbetales fra EU til Ukraina uten krav til fullstendig omkalfatring av deres økonomiske politikk.

– Jeg vil ha raskest mulig utbetaling av pengehjelp til Ukraina. Vi må hjelpe Ukraina til å løse sine sosiale problemer, sa den tyske sosialdemokraten Schulz på en pressekonferanse idet EU torsdag kveld åpnet sitt to dager lange toppmøte.

– Hvis ikke, er det en risiko for at landet splittes opp av sosiale grunner, la han til.

IMF med strenge krav til Ukraina

Bistanden til Ukraina har til nå vært omtalt som et samarbeid mellom EU og Det internasjonale pengefondet IMF, inkludert krav om rask omlegging av den økonomiske politikken i et land som er kastet ut i kaos.

Senest i dag gikk IMF ut med en pressmelding med uttalelser fra deres medarbeider Nikolay Gueorguiev. Han har siden 4. mars vært i Kiev for å undersøke forholdene. Nå gjør IMF-utsendingen klart at IMF går inn for store økonomiske reformer.

Det alle er enige om, er at Ukraina er i desperat pengeknipe.

– Én ting er sanksjoner mot russerne. Det andre spørsmålet er om det ikke er best å sørge for at Ukraina stabiliseres, sa Erna Solberg om pengehjelp til ABC Nyheter tidligere i dag.

– De trenger penger i morgen!

– Hva sier du som parlamentariker, Martin Schulz: Er det demokratisk å innføre vidtrekkende reformer som påføres det ukrainske samfunnet utenfra, før det er valgt ny president og folk har fått sagt sitt i et parlamentsvalg?

– For meg som parlamentariker er det klart at Ukraina i denne situasjonen raskest mulig trenger valg av president og parlament. Jeg synes ikke hjelpen vi bør gi Ukraina nå, skal bindes til konkrete reformer de neste månedene, sier Shulz på ABC Nyheters spørsmål.

Les også: – Nå vil EU diskutere å sende observatører til Ukraina

– Nå er det ikke nødvendig å diskutere reformer. De trenger penger i morgen – for å betale sine regninger og sine ansatte, og holde samfunnet gående, slår Schulz fast.

– Men på lenger sikt må vi diskutere reformskritt. Reformer som sikrer at ikke de fattigste betaler den høyeste prisen, fremholder Schulz.

Han er mannen som på vegne av de sosialdemokratiske partiene i EU ønsker seg posten som president i EUs utøvende organ Kommisjonen etter EU-parlamentsvalget i mai.

Ukrainas ambassadør til Norge sier derimot til ABC Nyheter at raske reformer skal skje nå.

Les: Ukraina lar IMF, EU og USA endre sin politikk - før valg av parlament

– Har dratt i gang reform-diskusjon

Pressemeldingen, sendt ut av IMF torsdag, har et annet budskap.

IMF-delegasjonen satte seg inn i situasjonen i Ukraina frem til 14. mars, og tok initiativ til å starte forhandlinger med ukrainske myndigheter om et program for økonomiske reformer som kan støttes av IMF.

– Delegasjonen vår har gjort betydelige fremskritt i diskusjonene med ukrainske myndigheter i spørsmål om politikk som setter landet i gang med økonomiske reformer, god myndighetsutøvelse og bærekraftig vekst, samtidig som de fattige og sårbare blir vernet, sier Nikolay Gueorguiev.

Vil gi Ukraina tollfrihet

EU-parlamentets handelskomité gikk onsdag for øvrig inn for å gi ukrainske varer tollfrihet i en begrenset periode. Denne utstrakte hånden må imidlertid bekreftes av parlamentet i plenum, noe som tidligst kan skje 1. april.

Tiltaket skal ha en verdi på 487 millioner euro - cirka fire milliarder kroner.

Ukraina får derimot lov å beholde sine tollsatser på import fra EU. Tiltaket inneholder en sikkerhetsbrems: Hvis markedene i EU blir oversvømmet på en måte som skaper store vanskeligheter for EUs egne produsenter.

Personvernpolicy