Angrep mot Serena Hotel i Kabul

Fire angripere drept på Serena Hotel i Kabul

Afghansk sikkerhetspersonell ved Hotel Serena i Kabul, der væpnede menn skjøt inne i hotellet. Foto: Mohammad Ismail (Reuters)
Afghansk sikkerhetspersonell ved Hotel Serena i Kabul, der væpnede menn skjøt inne i hotellet. Foto: Mohammad Ismail (Reuters)

Fire væpnede menn som angrep Serena Hotel i Kabul torsdag kveld, er drept, ifølge afghansk politi. Alle gjestene ved hotellet skal være i sikkerhet etter angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld kom meldingen om at væpnede menn hadde avfyrt skudd inne på Serena Hotel i Kabul. Mange utlendinger holder til på hotellet, men Utenriksdepartementet kjenner ikke til at noen nordmenn befant seg på hotellet da angrepet skjedde.

Kort tid etter at alarmen gikk ble hotellet omringet av politiet, mens afghanske spesialstyrker rykket inn. Også norske soldater deltok i aksjonen, opplyser Forsvaret.

– Et mindre antall norske spesialsoldater er til daglig veiledere for det afghanske kontraterrorpolitiet. De har sammen med afghanske politifolk rykket ut til Serena Hotel, opplyser major og pressetalsmann for forsvarssjefen Eystein Kvarving til NTB. Soldatene tilhører Forsvarets spesialkommando (FSK).

Unge angripere

Senere ble det kjent at de fire angriperne var tenåringer.

(Klikk på grafikken for større versjon)(Klikk på grafikken for større versjon)

– De fire unge angriperne gikk inn på hotellet rundt klokken 18 og lot som om de var gjester. Så begynte de å angripe klokken 21, sa talsmann for innenriksdepartementet Sediq Sediqqi, og la til at alle angriperne var under 18 år.

En kvinne som er gjest på hotellet, sier at skytingen tilsynelatende begynte i hotellets restaurant. Hun forteller at hun ble brakt i sikkerhet sammen med andre gjester. En annen gjest som gjemte seg på rommet sitt, sa at han kunne høre sporadiske skudd.

En stund gikk det rykter om at skytingen skyldtes en krangel mellom bevæpnede vakter, men i løpet av kvelden tok Taliban ansvaret for angrepet.

Etter en rekke motstridende meldinger ble det klart at angriperne var omringet. Ifølge BBCs reporter på stedet hadde de barrikadert seg på et bad. Kort tid etter dette bekreftet afghanske myndigheter at alle de fire angriperne var drept, og at gjestene var i sikkerhet.

To vakter og en utenlandsk ansatt ved hotellet ble sendt til sykehus.

Angrepet i 2008

Serena Hotel regnes som det tryggeste stedet å bo i Kabul og huser mange FN-ansatte og utenlandske delegasjoner som har ankommet for å overvåke valget i landet neste måned.

I januar 2008 ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot det samme hotellet. Thomassen var i Afghanistan i forbindelse med at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte landet.

Personvernpolicy