Russland svartelister amerikanske politikere

Etter å ha blitt møt med sanksjoner fra hele den vestlige verden, slår nå president Puting og Russland tilbake mot USA og stenger ute en rekke sentrale amerikanske politikere. Foto: Sergei Chirikov (Reuters)
Etter å ha blitt møt med sanksjoner fra hele den vestlige verden, slår nå president Puting og Russland tilbake mot USA og stenger ute en rekke sentrale amerikanske politikere. Foto: Sergei Chirikov (Reuters)

Ikke før hadde USA innført straffetiltak mot 20 nye russere og en bank, så svarte Russland med å svarteliste noen av USAs mest sentrale politikere. FN-sjef Ban Ki-moon frykter Ukraina-krisen kan komme ut av kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de ni personene som ikke lenger er velkomne i Russland, er de to republikanerne John McCain og John Boehner. Mens McCain er tidligere presidentkandidat, er Boehner leder i Representantenes hus.

Også demokraten Harry Reid, som er majoritetsleder i Senatet, er nå uønsket i Russland, i tillegg til Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes.

– Det skal ikke være noen tvil. Vi vil gi et passende svar til ethvert fiendtlig fremstøt, heter det i en erklæring fra det russiske utenriksdepartementet. Departementet understreker at alle straffetiltak vil ha en bumerangeffekt mot dem som innfører dem.

Putins innerste krets

Like før hadde USAs president Barack Obama kunngjort at ytterligere 20 russere og den russiske banken Bank Rossija er ført opp på den amerikanske svartelisten. Flere av personene tilhører Putins innerste krets.

– Russland bør vite at en videre opptrapping bare vil isolere landet ytterligere fra verdenssamfunnet, sa Obama.

Bakgrunn: Obama truer med økonomiske sanksjoner for Russland

Fra før av har USA innført sanksjoner mot elleve personer som kan knyttes til krisen på Krim-halvøya.

Obama kunngjorde også at han har signert en ordre om at det skal innføres mer generelle sanksjoner mot russisk økonomi hvis det skulle bli «nødvendig». Sanksjonene vil ramme noen av Russlands viktigste økonomiske sektorer, blant annet energi, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Krim-traktat ratifisert

Timer før sanksjonene fra USA og Russland ble kunngjort, godkjente underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, traktaten som gjør Krim-halvøya til en del av Russland.

Vedtaket ble gjort med stort flertall, og fredag er det ventet at det øvre kammeret gjør nøyaktig det samme. Dermed vil Russlands annektering av Krim være et faktum.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde møter med både president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva. Han uttrykte sterk bekymring for at konflikten kan komme ut av kontroll og få store ringvirkninger.

Les også: Merkel varsler flere EU-sanksjoner mot Russland

– Historien har vist oss at små episoder kan føre til en situasjon som utvikler seg slik at ingen lenger har kontroll over den, sa Ban etter samtalene. Han oppfordret Russland og Ukraina til å innlede en «ærlig og konstruktiv» dialog for å løse krisen.

– Ugjenkallelig

Lavrov svarte imidlertid med å si at han på sin side var bekymret for den russisktalende befolkningen i de østlige og sørøstlige regionene i Ukraina.

Senere på dagen fremholdt Lavrov i en telefonsamtale med sin amerikanske motpart John Kerry at «gjenforeningen» mellom Krim og Russland er ugjenkallelig, og må respekteres.

– Avgjørelsen gjenspeiler viljen til et absolutt flertall av Russlands innbyggere og vil ikke bli revurdert, sa Lavrov ifølge det russiske utenriksdepartementet.

Frem til 1954 var Krim-halvøya en del av Russland, som da i likhet med Ukraina var en del av Sovjetunionen.

Les også: – Russland forbereder intervensjon i Ukraina

EU-toppmøte

Torsdag var også EU-lederne samlet til toppmøte i Brussel. Sanksjonslisten skal utvides, og EU avlyser et toppmøte med Putin, lød beskjeden fra regjeringssjefene da de var på vei inn til toppmøtet.

– Flere midler må fryses, sa britens statsminister David Cameron.

Les også: – Nå vil EU diskutere å sende observatører til Ukraina

EU-lederne var ventet å utvide listen over russere og Krim-ledere som får kontoer sperret i europeiske banker og ikke får reise inn i EU. Også et toppmøte med Putin i juni lå an til å bli avlyst. Om EU utvider sanksjonslisten, står Norge klar til å følge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Personvernpolicy