Thune i Høiness-saken: Ordet «hacke» ble brukt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatetterforsker Ola Thune vitnet torsdag i arvestriden mellom kjendisadvokat Mona Høiness og Synnøve Alver Urdahls slektninger. Spørsmålet om motparten vurderte datainnbrudd i Høiness' PC, står sentralt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thune, som er en venn av Høiness, var første vitne som forklarte seg under fjerde dag i ankebehandlingen av den sivile saken i Borgarting lagmannsrett.

Slektningene til avdøde Synnøve Alver Urdahl tapte klart da Oslo byfogdembete avsa dom i saken for halvannet år siden.

Enearving

Slektningene mener at Høiness misbrukte tilliten til en betydelig mentalt svekket kvinne da hun ble gjort til enearving. Arven omfatter verdier for anslagsvis 100 millioner kroner.

Ola Thune fastholder at ordet hacke ble brukt av dataekspert Stein Møllerhaug i en samtale mellom dem. Ifølge Thune opplyste Møllerhaug at han ble spurt av en annen privatetterforsker om å hacke PC-en til Høiness.

– Brukte han ordet hacke? spurte lagdommer Peter L. Bernhardt.

– Ja, det er jeg 100 prosent sikker på, svarte privatetterforskeren.

Avviser ordbruk

Også Møllerhaug vitnet i retten torsdag. Han avviste denne ordbruken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg brukte ikke ordet hacking, sa Møllerhaug tydelig.

Han sier det dreide seg om måling av trådløse signaler på offentlig gate, noe han betegner som helt lovlig. Møllerhaug fortalte videre – som han også har fortalt tidligere til Thune – at oppdraget gikk ut på å finne ut om PC-en som Synnøve Urdahls testamente var skrevet på, fortsatt var i bruk av Høiness. Målet skal ha vært å finne bevis for at testamentet som gjør Høiness til enearving, er forfalsket.

Møllerhaug sier at hans jobb stanset der – og at han ga oppdragsgiveren beskjed om at han eventuelt selv måtte gå videre med arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Straffbare handlinger

Da saken startet mandag varslet Mona Høiness' prosessfullmektig, advokat Mette Yvonne Larsen at hun ville avdekke at motparten var villig til å begå straffbare handlinger for å vinne saken.

Fred A. Gade er prosessfullmektig for slektningene til avdøde Synnøve Alver Urdahl. På sakens første dag uttalte han til NTB at han ikke vet noe om «samrøret blant medlemmene i detektivklubben» – slik han omtalte privatetterforskerne – og at han ikke er opptatt av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skulle bare benyttes metoder som var lovlige og fullt ut aksepterte, understreket Gade.

Ektemann i vitneboksen

Torsdag vitnet også blant andre Høiness' ektemann, Erik Overgaard. Han ble bedt om å beskrive forholdet mellom ekteparet Per og Synnøve Urdahl og kona.

– Det var en utrolig etablert relasjon. De var fra seg av glede over å se Mona, fortalte Overgaard om hvordan han husket det første møtet med ekteparet julen 1998.

Vitnene torsdag var kalt inn av advokaten til Høiness, og de fortalte alle om et nært forhold mellom ekteparet og kjendisadvokaten, som kom i kontakt med ekteparet Urdahl da hun fikk jobb som advokatfullmektig ved Per Urdahls kontor.

Under ankesaken har slektningenes prosessfullmektig varslet at han vil legge stor vekt på Synnøve Alver Urdahls helsetilstand da testamentet ble til den 20. februar 2007. Hun var sterkt svekket av hjerneskade, hjertesvikt, høy alder og demens, hevder han. Per Urdahl døde i 2002, mens Synnøve Alver Urdahl døde i 2011.