Norsk skip leter etter savnet fly i Indiahavet

Det norske lasteskipet St. Petersburg kom som første skip fram til området i Indiahavet der letingen etter det savnede flyet pågår. Satellittbilder av to flytende gjenstander gir håp om en løsning på gåten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om det savnede Malaysia Airlines-flyet

* Fredag 7. mars klokka 17.41 norsk tid tok Malaysia Airlines MH370 av fra Kuala Lumpur.

* Det var 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord.

* Flyet skulle ha landet i Kinas hovedstad Beijing klokka 23.30 norsk tid.

* Det antas at flyets kommunikasjonssystem ble slått av med vilje og at flyet deretter endret kurs og fortsatte å fly i inntil sju timer.

* Ingen rester av flyet er til nå funnet.

* I alt 25 land deltar i letingen og etterforskningen.

* Det var fint vær i området, og det ble ikke oppfanget noe nødsignal.

* Vietnamesiske luftfartsmyndigheter opplyser at flyet aldri meldte sin ankomst til vietnamesisk luftrom, noe det skulle gjort klokka 18.21.

* Malaysiske myndigheter har fått kritikk, spesielt fra kinesisk hold, for sin håndtering forsvinningen.

* Gransking av bakgrunnen til passasjerer og mannskap på flyet skal ikke ha avdekket informasjon som tyder på at noen av dem hadde et motiv for å kapre flyet.

* Tidligere denne uken fanget satellitter opp to flytende gjenstander som kan være vrakrester fra flyet, i Indiahavet sørvest for Australia. Det norske lasteskipet St. Petersburg er fremme i området og skal delta i letingen etter gjenstandene.

Skipet tilhører rederiet Høegh Autoliners, og kom i 12-tiden torsdag norsk tid fram til området der letearbeidet nå konsentreres.

Tidligere denne uken fanget satellitter opp to flytende gjenstander som kan være vrakrester fra det savnede passasjerflyet fra Malaysian Airlines.

Området ligger om lag 2.500 kilometer sørvest for Australia. Også andre skip er på vei, blant annet et britisk marinefartøy, og flere fly har også søkt i området. Selve havområdet som det letes i, er på om lag 300.000 kvadratkilometer, ifølge BBC.

Direkte: Følg søket etter det savnede skipets direkte her

Tett tåke

Men det norske lasteskipet kom fram bare få timer før det ble mørkt, og verken skipet eller to fly fra USA og Australia, som også søkte i området torsdag, så noe til gjenstandene. Dårlig vær med tett tåke og mye regn gjorde letearbeidet vanskelig.

Dersom gjenstandene blir funnet, vil det ta to-tre dager fastslå endelig om de stammer fra det savnede malaysiske flyet, opplyser australske myndigheter.

Bakgrunn: Gjenstander i Indiahavet kan stamme fra savnet fly

– Troverdig spor

Malaysiske myndigheter kaller gjenstandene som er oppdaget sørvest for Australia for et troverdig spor. men understreker at det ikke er sikkert de stammer fra det savnede flyet.

På en pressekonferanse i Kuala Lumpur torsdag presiserte den malaysiske transportministeren Hisammuddin Hussein at det ikke er bekreftet at gjenstandene stammer fra noe fly i det hele tatt, da gjenstander ofte fraktes over store avstander med havstrømmene.

– Men vi fortsetter letingen så lenge det er håp om å finne noe, sa Hussein.

Samtidig fortviler de pårørende over uvissheten.

– All informasjonen vi får er bra, men det vi virkelig trenger nå er å få vite om det er funn fra flyet eller ikke, sier Selamat Omar, far til en av passasjerene om bord på MH370.

Les også: Pårørende nekter å gi opp håpet

Vanskelig

Sjefen for flybergingsgruppen i det svenske luftforsvaret, K-G Bergqvist, forklarer at det er svært vanskelig å lete etter gjenstander til havs.

– Men moderne satellitter er svært nøyaktige, og dersom gjenstandene flyter nær overflaten, er det ingen problemer for et større fartøy å berge delene så lenge været tillater det, sier Bergqvist til nyhetsbyrået TT.

Det var Australias statsminister Tony Abbott som først opplyste om satellittbildene.

– Vi må huske at det vil bli ekstremt vanskelig å lokalisere disse gjenstandene. Og det kan hende at det viser seg at de ikke er knyttet til søket etter flight MH370, sa Abbott.

Ifølge den australske sjøfartsmyndigheten AMSA er den ene gjenstanden om lag 24 meter lang, den andre litt mindre. Havdybden i området er flere tusen meter.

Mange teorier

Det er gått nesten to uker siden det malaysiske flyet 8. mars forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Fortsatt er det helt uvisst hva som skjedde, men en lang rekke ulike teorier er blitt lansert.

Søket pågår i et enormt område som strekker seg fra den sørlige delen av Indiahavet til Kasakhstan. En lang rekke land deltar i letingen, og Australia har hovedansvaret for den sørligste delen av området.

Etterforskerne tror at noen med solid piloterfaring slo av flyets kommunikasjonssystemer og endret kursen. Hvem som gjorde dette, og hvorfor, kan ingen si.

Dårlig sikt gjør søket vanskelig:

Personvernpolicy