– EU-landene uenige om sanksjoner mot Russland

EU-lederne skal torsdag vurdere strengere sanksjoner mot Russland. Men opplysninger fra EU-kilder bekrefter at det er vanskelig å bli enige om en felles linje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i Ukraina og Russlands annektering av Krim blir det viktigste temaet når unionens stats- og regjeringssjefer samles til toppmøte i Brussel torsdag og fredag.

Mange analytikere tror det minst er nødvendig med økonomiske sanksjoner hvis Russland skal presses til å gi fra seg Krim igjen. Denne typen sanksjoner er kjent som «tredje stadium» i EU-systemet.

Så langt er det imidlertid lite som tyder på at det er enighet blant de europeiske landene om å gå så høyt på banen.

– Det er ingen enighet om å gå til tredje stadium på det nåværende tidspunkt, sier en tjenestemann som deltar i planleggingen av toppmøtet, til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Obama truer med økonomiske sanksjoner mot Russland

– Stilltiende akseptert

En fransk diplomat kan opplyse at EU-landene forsøker å finne en straffemekanisme som befinner seg mellom stadium to og tre.

– Det må være noe som er effektivt, understreker poenget og er forståelig for den jevne europeer, mener diplomaten.

Ifølge Reuters er Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Polen og ett eller to andre land rede til å skjerpe sanksjonene. Men flesteparten av de andre EU-landene skal være skeptiske.

Se også: Merkel varsler flere EU-sanksjoner mot Russland

I praksis betyr dette at Russlands annektering av Krim er blitt stilltiende akseptert, hevder nyhetsbyrået.

– Vi må akseptere at Russland tenker på en annen måte enn oss. Verdiene deres er ikke de samme som våre, sier en østeuropeisk EU-diplomat, som likevel understreker at innlemmelsen av Krim i Russland er «svært uheldig».

Les også: Ukrainske marinebaser under russisk kontroll

Sarkastiske kommentarer

Linjen EU-landene ser ut til å legge seg på, kan tyde på at «tredje stadium» først blir aktuelt dersom Russland skulle sende soldater inn på det ukrainske fastlandet.

Et viktig tema på toppmøtet vil trolig bli hva som skal til for å utløse strengere sanksjoner. I tillegg er det uansett ventet at landene vil legge til noen ekstra russiske navn på listen over tjenestemenn og politikere som har fått sine kontoer i vestlige banker frosset.

Disse sanksjonene har så langt utløst sarkastiske kommentarer fra russiske politikere, men ingen endring i Russlands politikk overfor Ukraina.

En av årsakene til EU-landenes forsiktige holdning, er at nye sanksjoner etter all sannsynlighet vil bli møtt med gjengjeldelse fra Russland.

– Sanksjonene kommer til å være symbolske, fordi ingen ønsker selv å bli rammet. Britene vil beskytte sin finansnæring, mens Tyskland ønsker å skjerme gassleveransene og handelssamarbeidet med Russland. Det eneste som vil komme fra Brussel, er noen sterke uttalelser, sa statsviter Asle Toje ved Universitetet i Oslo til NTB tidligere denne uken. (©NTB)

Personvernpolicy