Krim-seier kan bli en bitter pille for Putin

SEIEREN KOSTER: Russlands president Vladimir Putin har blitt møtt med stadig mer omfattende sanksjoner, spesielt fra vestlige land, etter Russlands fremferd på Krim-halvøya. Foto: Alexey Druzhinin (RIA-Novosti/AFP Photo)
SEIEREN KOSTER: Russlands president Vladimir Putin har blitt møtt med stadig mer omfattende sanksjoner, spesielt fra vestlige land, etter Russlands fremferd på Krim-halvøya. Foto: Alexey Druzhinin (RIA-Novosti/AFP Photo)

USA og EU ser ut til å stå maktesløse overfor Russlands framferd på Krim-halvøya. Men også for Vladimir Putin kan seieren på Krim bli en bitter pille.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken EU eller USA anerkjenner Krim som en del av Russland, og EUs stats- og regjeringssjefer er ventet å reagere skarpt på annekteringen når de samles til toppmøte i Brussel torsdag og fredag.

EU-toppene har flere alternativer å ta stilling til: De kan utvide sanksjonslisten mot russere, de kan innføre våpenembargo og handelshindre, og de kan avlyse et toppmøte med Putin i juni.

Men europeerne har ikke lyst på noen ny kald krig, og det er sterk uenighet landene imellom om veien videre.

Les også: Slik kan Obama knekke Russland - uten å bruke våpen

Symbolikk

Statsviter Asle Toje ved Universitetet i Oslo tror ikke EU vil greie å komme opp med noen sanksjoner som virkelig svir.

– Sanksjonene kommer til å være symbolske, fordi ingen ønsker selv å bli rammet. Britene vil beskytte sin finansnæring, mens Tyskland ønsker å skjerme gassleveransene og handelssamarbeidet med Russland. Det eneste som vil komme fra Brussel, er noen sterke uttalelser, sier Toje til NTB.

EU-lederne skal fredag undertegne den politiske delen av en samarbeidsavtale med Ukraina.

Russlands-ekspert Hanna Smith fra det finske Alexanderinstituttet i Helsingfors håper EU-toppene greier å heve blikket på toppmøtet fra den umiddelbare krisen på Krim og i stedet fokusere på å skape sikkerhet i hele Ukraina.

Les også: Russland innleder storstilt luftforsvarsøvelse

Skape trygghet

– Det er kjempeviktig at man nå sørger for å holde resten av Ukraina under ukrainsk kontroll og få landet på fote igjen, blant annet ved å holde valg som planlagt, sier Smith til NTB.

– Det er også svært viktig å skape trygghet, ikke minst for de russiske borgerne i landet. Den farligste situasjonen som kan oppstå, er at de russiskspråklige minoritetene, både i Ukraina og i de baltiske landene, begynner å kjenne seg utrygge. Da kommer de til å vende seg til Moskva, fordi Kreml nå har bevist at de kan tilby dem trygghet.

Også i vest er det frykt for at Russland skal gjenta suksessen på Krim i andre av sine nærområder. Onsdag uttalte USAs visepresident Joe Biden i klartekst at enhver aggresjon mot NATO-allierte, som for eksempel de baltiske landene, vil bli besvart.

Norge har så langt valgt å følge EUs linje overfor Russland, og onsdag avlyste klima- og miljøminister Tine Sundtoft et møte med den norsk-russiske miljøvernkommisjonen i Moskva.

Regjeringen har også avlyst flere kontaktpunkter og en militærøvelse, skriver Dagbladet.no.

Statsminister Erna Solberg sier til avisa at det kan bli aktuelt med flere sanksjoner, men at ingen konkrete foreløpig er vurdert.

Les også: Utfordringer i kø for Russlands nye halvøy

Spent

Situasjonen i Ukraina var onsdag svært spent etter at en ukrainsk soldat tirsdag ble skutt og drept da en ukrainsk marinebase på Krim ble stormet av væpnede menn.

Det fikk Ukrainas forsvarsdepartement til å gi ordre om at ukrainske soldater på Krim heretter skal bruke våpen for å forsvare seg selv.

Onsdag ble ytterligere to ukrainske marinebaser stormet av prorussiske styrker. Ingen liv skal imidlertid ha gått tapt i aksjonene.

Russland har også innledet en storstilt luftforsvarsøvelse i de vestlige delene av landet, noe som kan bidra til å øke spenningen mellom Russland og NATO, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Vi fortsetter å følge nøye med på utviklingen i våre nærområder, sier Søreide til NTB.

FNs generalsekretær Ban Ki-mon var onsdag på vei til Moskva og Kiev for å møte ukrainske og russiske ledere i et forsøk på å få en fredelig løsning på Krim-krisen.

Les også: Kasakhstan godkjenner Krim-overgang til Russland

Bitter pille

I russiske medier har Putin fått tilnavnet «erobreren» etter sin lynraske annektering av Krim. Men seieren kan få en bitter ettersmak, tror Hanna Smith.

Hun mener at Russland nå står i fare for å bli frosset ut av det internasjonale selskapet. G8 har allerede lukket døra for Putin og advart om at Russland kan bli permanent utestengt fra den prestisjetunge klubben.

– På lang sikt kan denne saken bli svært negativ for Russland og Vladimir Putin. De vil tape både penger og internasjonal anseelse, sier hun.

Personvernpolicy