Kasakhstan godkjenner Krim-overgang til Russland

Endelig støtte å få for Krim-annektering: Vladimir Putin møter forståelse hos Kasakhstans president  Nursultan Nazarbayev. Foto: Yuri Kadobnov (AFP Photo)
Endelig støtte å få for Krim-annektering: Vladimir Putin møter forståelse hos Kasakhstans president Nursultan Nazarbayev. Foto: Yuri Kadobnov (AFP Photo)

– Folkeavstemningen i Krim ga et fritt uttrykk for befolkningens ønske. Den russiske føderasjons beslutning er forståelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver utenriksdepartementet i Russlands sørlige, store nabo Kasakhstan, på sin hjemmeside.

De er dermed blant de få av de 12 eks-sovjetiske statene som i 1991 sluttet seg sammen i «Samveldet av uavhengige stater», som har gått ut med støtte til den omstridte folkeavstemningen på Krim-halvøya, og den påfølgende annekteringen Russlands president Putin varslet i sin tale tirsdag.

Omvendt har en annen av disse statene, Moldova, gått aktivt ut med støtte til Ukraina, og slår fast at de ikke vil anerkjenne folkeavstemningen på Krim og brudd på Ukrainas integritet.

Kasakhstan påberoper seg å følge de grunnleggende prinsippene i internasjonal folkerett etter FNs charter i forbindelse med vedtaket om Krim.

«Folkeavstemningen som ble avholdt på Krim ses på i Kasakhstan som fritt uttrykk for viljen til befolkningen i Den autonome republikkens befolkning, mens beslutningen i Den russiske føderasjon under nåværende omstendigheter betraktes med forståelse», heter det fra Kasakhstan (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

I internasjonale medier spekuleres det mer i at de forhenværende sovjetrepublikken bør ha mer frykt for at det som skjer med Ukraina, kan skje med dem også.

Personvernpolicy